• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szexuálisan bántalmazott fiúk nem sírnak

Lapszemle 2024.02.10 Forrás: Telex
A szexuálisan bántalmazott fiúk nem sírnak

A kutatás szerint ritka, hogy a bántalmazást átélt fiúk közvetlenül segítségért fordulnak a körülöttük lévő felnőttekhez.

Sokáig alig készült kutatás a fiúkat érintő szexuális bántalmazásáról és annak hatásairól, mivel nemzetközi viszonylatban is az számított uralkodó nézetnek, hogy a jelenség elsősorban a lányokat érinti. A Hintalovon Alapítvány a gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen küzdő világszervezet, az ECPAT Internationallel együttműködve 2021-ben egy olyan úttörő kutatást készített, amelyben Magyarországon élő fiúk szexuális bántalmazását vizsgálta: többek között azt, a fiúk esetei miért derülnek ki még a lányokénál is ritkábban, és milyen társadalmi és pszichológiai tényezők akadályozzák, hogy a fiúk segítséget kérjenek - olvasható a Telexen. 

A kutatás részeként kérdőíves felmérést végeztek 36 gyermekvédelmi és szociális szakember bevonásával, illetve olyan felnőtt férfiakkal beszélgettek, akiket gyermekkorukban szexuálisan bántalmaztak. A vizsgálataikból kiderült, hogy azon túl, hogy már egész kigyerekkortól arra szocializálják a fiúkat, hogy minden helyzetben legyenek önállók és ellenállók, és ne mutassák ki az érzéseiket, a férfiak szexualitásával kapcsolatos elvárások is befolyásolják és sok tekintetben szabályozzák egy férfi életének szinte minden aspektusát.

A kutatás szerint ritka, hogy a bántalmazást átélt fiúk közvetlenül segítségért fordulnak a körülöttük lévő felnőttekhez, ezért is lenne óriási jelentősége annak, hogy a velük foglalkozó szakemberek és más felnőttek képesek legyenek értelmezni a magatartásukat, és felfigyelni bizonyos tünetekre, amelyek azt mutathatják, hogy valami nincs velük rendben. Ilyen viselkedéses jelek és tünetek ugyanis léteznek, de a környezet vagy észre sem veszi azokat, vagy egyszerűen figyelemfelkeltésként és provokációként értelmezi őket. A kutatásban résztvevő gyermekvédelmis szakemberek is arról számoltak be, hogy a fiúkkal általában nehezebb a kommunikáció, gyakran megkerülik a kérdéseket és más témákra terelik a szót. „Óriási bennük a kétség, a bizonytalanság, a szégyenérzet és a félelem, sok esetben pontosan nem is tudják megfogalmazni mi az, ami velük történt. Így gyakran a testük, vagy a viselkedésük beszél helyettük”, írják.

Különösen nehezen számolnak be a fiúk a velük történtekről, ha az érintett elkövető férfi, mert tartanak attól, hogy melegnek tartják majd őket, vagy hogy ők maguk meleggé váltak a bántalmazással átélt élmény miatt. A homoszexualitással kapcsolatos negatív társadalmi nézetek ráadásul a segítségnyújtást is nehezítik, ugyanis a gyerekvédelemben dolgozó szakemberek ha tudomásukra jut is a szexuális kizsákmányolás, hajlamosak azt prostitúciónak tekinteni, nem pedig bántalmazásnak.

A teljes riport a Telexen olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink