• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A sztrájk előtt ajánlatot kaptak a fogorvosok az Emmitől

Lapszemle 2019.08.31 Forrás: hvg.hu
A sztrájk előtt ajánlatot kaptak a fogorvosok az Emmitől

Idén egyszeri másfél millió forintos, jövőre havi 250 ezer forintos, 2021-ben pedig további 140 ezer forintos kiegészítést ajánlanak.

Hétfőtől lépnének sztrájkba a finanszírozásukkal évek óta elégedetlen fogorvosok, de pénteken hirtelen előállt egy emelési javaslattal az egészségügyi államtitkár. A munkabeszüntetés ettől valószínűleg nem marad el, de lehetnek visszalépők. Több lépcsőben, összesen 500 ezer forintos emelésről lenne szó, ám az érintettek szerint ez csak egy eleme annak, ami megtartaná a rendszerben a még bent lévő - egyre kevesebb - szakembert - írja hvg.hu.

A tervezett munkabeszüntetés előtt két nappal, péntek délután állt elő egy új, az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak szóló támogatási javaslattal az Emberi Erőforrás Minisztériuma (Emmi). A már márciusban előkészített demonstrációt (ami valójában nem sztrájk, hiszen az orvosok az állammal szerződött magánvállalkozók, így legfeljebb összehangolt szabadságról lehet beszélni - a szerk.) az eredeti tervek szerint szeptember  2. és 13. közé, súlyos alulfinanszírozottságuk ellen tiltakozásul szervezték a fogorvosok.

Bár az akció elé több önkormányzat is próbált akadályokat gördíteni, az egyik szervező, Nagy Ákos szerint országszerte így is 1100-an jelezték részvételüket. Ez azonban most változhat: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogorvosi tagozatának pénteki ülésén Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a hvg.hu információi szerint ugyanis belengetett egy olyan, többlépcsős támogatás-emelést, ami a résztvevők egy részét lehet, hogy eltántorítja majd a hétfőn kezdődő megmozdulástól.

Az államtitkár ajánlata értelmében a fogorvosok idén egyszeri másfél millió forintos (vagyis havi lebontásban 125 ezer forintos), jövőre havi 250 ezer forintos, 2021-ben pedig további 140 ezer forintos kiegészítést kapnának a jelenlegi, havi bruttó 850 ezer forintos támogatásukhoz. Az ajánlatot a MOK Fogorvosok Területi Szervezete elnöksége 19:3 arányban elfogadta, a kérdés, hogy a sztrájkban eddig részt venni akaró szakembereket is meggyőzi-e. Az őket tömörítő zárt Facebook-csoport oldalára egyelőre frissen került ki az ajánlatról szóló bejegyzés, Nagy Ákos keszthelyi fogorvos szerint senkit nem hívogatnak fel egyesével, aki marad, marad, és részt vesz hétfőtől az akcióban, aki mégsem, az nem.

Hozzátette, ő maga (és Keszthely környéki fogorvostársai) tarják magukat az eredeti tervekhez: az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozása ugyanis a belengetett emeléssel is csak javul szerinte, de nem oldódik meg.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink