• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A szuperterjesztők a koronavírus-járvány mozgatórugói

Lapszemle 2020.10.21 Forrás: növekedés.hu
A szuperterjesztők a koronavírus-járvány mozgatórugói

Míg sok fertőzött senki számára nem jelent veszélyt, addig mások akár százaknak is továbbadhatják a vírust.

A legtöbb ember, aki megfertőződik az új koronavírussal, senkinek sem adja tovább a kórokozót, a szuperterjesztők azonban több tucat másik embert is megbetegíthetnek. Nem túlzás azt mondani, hogy ők a globális Covid-19 járvány elsődleges mozgatórugói - írja a növekedés.hu.

Világszerte egyre több tanulmány és kutatás vizsgálja a koronavírus-járványban az úgynevezett szuperterjesztők szerepét, azokét, akik az átlagosnál sokkal több vírust képesek üríteni, és így másokat megfertőzni. Több kutatók is arra a következtetésre jutott, hogy az új koronavírussal fertőzöttek mintegy 80 százaléka nem fertőz meg másokat, a fertőzöttek 10-20 százaléka azonban az átlagosnál hosszabb ideig és nagy mennyiségben képes vírusokat üríteni, ők a felelősek tehát a fertőzések 80 százalékáért. Ez azt jelenti, hogy míg egyesek senki számára nem jelentenek veszélyt, hiába van jelen a szervezetükben a vírus, mások akár százaknak is továbbadhatják azt.

A Fred Hutchinson Rákkutató Központ előzetes kutatása szerint az, akinek a szervezetébe bekerült a koronavírus, átlagosan legfeljebb két napig fertőzőképes, amikor a vírusterhelése magas, vagyis nagy számban van jelen a szervezetében a kórokozó. A fertőzöttek hosszabb ideig valószínűleg csak nagyon kicsi mennyiségben terjesztik a vírust, olyan szinten, amely nem gyengíti le a többieket. 

Egy, a Lancetben megjelent és a Hong-Kong-i fertőzéseket elemző tanulmány szerint az ottani fertőzöttek átlagosan 19 százalékától indult el az új megbetegedések 80 százaléka, míg az igazolt Covid-19-esek átlagosan 69 százaléka nem fertőzött meg senkit. 

Becslések szerint nagyjából minden 10 fertőzőre jut egy szuperfertőző, akik maguk akár teljesen tünetmentesek is lehetnek. Nagyjából konszenzus van a világ tudósai között abban, hogy a koronavírus terjedése többé-kevésbé követi a 80/20-as Pareto-elvet: az összes következmény 80 százaléka a lehetséges okok csupán 20 százalékából származik. A Covid-19 esetében ez azt jelenti, hogy az új átvitelek 80 százalékát a vírushordozók kevesebb, mint 20 százaléka okozza. 

Hasonló következtetésre jutott egy indiai és amerikai kutatócsoport is, amely több mint félmillió ember adatait vizsgálta. Megállapították, hogy a COVID-19-ben szenvedők mindössze 8 százalékától származik az új fertőzések 60 százaléka. Eközben 10 COVID-19 betegből 7 nem kapcsolódott új esethez.

A jelenségre, hogy egyesek hatékonyabban terjesztik a vírust, mint mások, a tudósok még nem találtak magyarázatot, ahogyan arra sincs még válasz, vajon ki lehet-e szűrni a szuperterjesztőket.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink