• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szűrővizsgálatok egy részéért fizetni kell

Lapszemle Forrás: bama.hu

Bár a korai diagnózis akár életet is menthet, mégis nagyon sok a beteg. Van, akinél az akarat, másnál a pénz hiányzik.

Több olvasói panasz is érkezett lapunkhoz az egészségügyi szűrésekkel kapcsolatban: bár a tévében, rádióban folyamatosan hangsúlyozzák a szűrővizsgálatok fontosságát, előnyeit, sok vizsgálat fizetős, és ezt nem mindenki engedheti meg magának. Ha pedig ingyenes, nem ritka, hogy sokat kell várakozni a vizsgálatra – írja a bama.hu portálja.

A témát körüljárva a portál arra a következtetésre jutott: van alapja a kifogásoknak. Vannak ugyanis szűrővizsgálatok, amelyek csak bizonyos kor felett ingyenesek, más vizsgálatok pedig beutalókötelesek, vagy nincs rájuk tb-támogatás. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben az orvos nem látja indokoltnak a szűrővizsgálat elvégzését, de a páciens ragaszkodik hozzá, bizony ki kell nyitni a pénztárcát. Vagyis, ha saját kérésünkre végeztetünk egy vizsgálatot, és nincs beutalónk, az egyes esetekben mindig pénzbe fog kerülni. Egy prosztataszűrés (vér- és vizeletvétellel) például 12 ezer forint, de egy digitális anyajegyszűrés is 15 ezer forintba kerül. Egy komplex vizsgálat ára akár több tíz- vagy százezer forint is lehet.

A helyzet tehát valóban visszás, pedig a szűrések által időben felfedezett betegségek sokkal nagyobb arányban gyógyíthatók, mint azok, amelyek már tüneteket produkálnak. A mellráknál például, ha nagyon korai stádiumban felfedezik, a tartós gyógyulásra 90 százalék az esély. Ha viszont valakinek nincs pénze a rákszűrésre, beutalót pedig nem kap szakmai indok hiányában, lehet, hogy már késő lesz, mire diagnosztizálják a betegséget.

A megoldás tehát az lehet, ha egészséges életmódot folytatunk, eljárunk az ingyenes szűrésekre, és konzultálunk a háziorvossal, szakorvossal, akik segíthetnek eldönteni, mi a legjobb nekünk.

Az egészségmegőrzés szempontjából a lakosság közel fele fontosnak tartja az egészséges táplálkozást és ugyanennyien a káros szenvedélyektől való tartózkodást. Egy tavaly őszi felmérés szerint viszont egészségügyi szűrésre már nem mennek el az emberek: hatvan százalékuk csak komoly betegség esetén fordul orvoshoz. Az ezer, 35 éven felüli résztvevők megkérdezésén alapuló kutatás szerint csupán az emberek öt százaléka megy orvoshoz már a legkisebb gyanú esetén is. Ugyanakkor csupán négy százaléknyian vesznek részt az évente szükségesnek tartott öt-hat különböző szűrővizsgálaton.                                      

Legolvasottabb cikkeink