• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A tagság lázad - interjú a MOK alelnökével

Lapszemle 2020.10.17 Forrás: nepszava.hu
A tagság lázad - interjú a MOK alelnökével

Semmi nem kötelezi a kormányt arra, hogy a kamarával bármilyen írásos megállapodást kössön.

Nem tudja elképzelni, hogy ne szülessen megoldás a szolgálati törvénybe rejtett aknák hatástalanítására – mondja a Népszavaának adott interjúban Lénárd Rita, a Magyari Orvosi Kamara (MOK) alelnöke.

A hét elején tárgyaltak Pintér Sándor belügyminiszterrel az orvosok jogállásáról szóló, nagy vitákat kiváltó törvényről. Mire jutottak?

Átadtuk a törvény azon pontjainak listáját, amelyek elfogadhatatlanok a tagjaink számára. A felsorolást a kirendelés vezeti, közvetlenül mögötte jön a másodállások – ahogy tagjaink értik –, tiltása. Ugyan a törvény csak engedélykötelezettségről beszél, de egy szó sincs arról, hogy ki lesz az engedélyező. Úgy néz ki, ezekről további tárgyalások lesznek.

Látnak hajlandóságot a törvénymódosítására?

Ígéretet nem kaptunk, de töretlenül optimista vagyok. A járvány megmutatta, hogy mennyire szükség van egy erős, a közfinanszírozott ellátórendszerre. Az új orvosi kamara javaslata a bértábláról, a hálapénz kivezetéséről hozzásegíthet ehhez.

Az többször elmondták, hogy a miniszterelnökkel a bértábláról és hálapénz felszámolásról állapodtak meg, de a törvénybe ezek mellé bekerülő új foglalkoztatási szabályokat korábban egyáltalán nem látták. Ennek ellenére is töretlen a kamara bizalma a kormányzati jószándékban?

Az én optimizmusom töretlen. Látok szándékot a kormányzati együttműködésre. A tagság nem gondolja ezt, sőt hangosan lázad. Ők azt mondják, hogy „ne írja alá a kamara”, csak az a baj, hogy a kamarának most nem kell semmit aláírnia...

Tudják már, hogy ki volt a kormányzatban a gazdája, ötletadója a törvény jogállási részének, így a kirendelésnek is?

Ezt nem tudjuk.

Kaptak valamilyen garanciát arra, hogy a 18 végrehajtási kormányrendelet kidolgozásában valóban partnerként vehetnek részt?

A miniszterelnök beszélt az együttműködésről. A részéről elhangzott, hogy az együttműködésünket kérik, és közösen fogunk ezen dolgozni.

A törvény megjelenése előtt is hasonló volt a helyzet. Aztán mégis az egészségügyben dolgozók számára elfogadhatatlan törvény jött ki a parlamentből.

Igen. Ez a törés.

Ezek után sem kért a kamara garanciát?

Azért vagyok optimista, mert azt gondolom, hogy nem lehet most mást tenni, mint együttműködni. A kormány sem tehet mást. De garanciát mit tudna kérni a kamara? A köztestület benyújtott egy bértáblát, egy javaslatot a hálapénz kivezetésére, és próbáltunk együttműködni a COVID megelőzésében, kezelésében. Kidolgoztunk olyan terveket, amik segítenének a strukturális átalakításban, hiszen a béremelés önmagában nem oldja meg a problémát. Ezeket részben sikerült érvényesítenünk. Viszont semmi nem kötelezi a kormányt arra, hogy a kamarával bármilyen írásos megállapodást kössön. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink