• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

A technológia fejlődése megváltoztatja a gyógyszeripart

Lapszemle Forrás: vg.hu Szerző:
A technológia fejlődése megváltoztatja a gyógyszeripart

A kémiai gyógyszerekből származó bevételek az elmúlt öt évben átlagosan 1 százalékkal növekedtek, a biológiaiaké tízszeresére nőtt.

A gyógyszeriparban egyre nagyobb szerepet kapnak az innovatív stratégiai együttműködések, ugyanakkor ezzel egy időben meg kell jelennie a digitális újításoknak is. A gyógyszeripar termékeiben ugyanis már nemcsak a kémiai és biológiai tudományok, hanem különféle high tech területek (nanotechnológia, IT stb.) ismeretei is fellelhetők – reagált Zelkó Romána, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja a Világgazdaságnak arra a kérdésre, miként képzeli el a jövő egészségügyét, illetve lát-e valamiféle tendenciát kibontakozni századunk elején a gyógyszergyártás területén. Mert markáns változások bizonyára lesznek, mint ahogyan vannak is.

Ehhez elég a hazai gyógyszeriparra gondolni, amely szektor árbevétele az ezredforduló óta csaknem a 3,5-szeresére nőtt, 2016-ban már elérte a 944 milliárd forintot, míg részesedése a bruttó nemzeti össztermékből (GNP) 1-ről 1,3-1,4 százalékra nőtt.
A modern orvoslás időről időre új gyógyítási módozatokat fedez fel és próbál ki. Ennek következményeként a mai egészségügy mindinkább maga mögött hagyja a kémiai úton előállított készítményeket, s egyre inkább a különböző biológiai terápiák alkalmazása felé halad. S ez a gyógyszeripar bevételein is tisztán látszik: amíg a kémiai összetételű gyógyszerekből származó bevételek az elmúlt öt évben átlagosan csupán 1 százalékkal növekedtek, addig a biológiaiak esetében közel tízszeresükre nőttek.

„Az aktuális gyógyszerfejlesztések alapján látható, hogy ez az arány a jövőben dinamikusan növekedni fog, amit gyakorlatilag a piac kényszerít ki. Hiszen olyan területeken (például onkológia, immunbetegségek) van ma a kereslet oldaláról igény a fejlesztésre, ahol a biológiai gyógyszerekkel lehetséges nagyobb gyógyhatást elérni" – hangsúlyozta Zelkó Romána.

Legolvasottabb cikkeink