Dogmákat döntögetnek a tejjel kapcsolatosan nemrégiben megjelent evidencia-alapú megállapítások.
A tehéntej megítélése az utóbbi időben meglehetősen megosztottá tette a szakembereket. Míg egyesek nélkülözhetetlen, értékes táplálékként, mások egyenesen egészségkárosítóként tartják számon. Nemrégiben a New England Journal of Medicine hasábjain jelent meg egy empirikus evidencián alapuló tanulmány, ami segítheti a tejnek a táplálékok palettáján való elhelyezését - ismertette a cikket a pharnaobline.hu.
A tej és tejtermékek fogyasztása melletti egyik fő érv az (volt), hogy a tejben gazdag táplálkozás, elsősorban a magas kalciumbevitelre visszavezethetően, véd a csonttörésektől és a csontritkulástól. Napjainkban ez a megállapítás már nem biztos, hogy megállja a helyét, ugyanis paradox módon éppen azokban az országokban a legmagasabb a csípőtáji törések gyakorisága, ahol a legmagasabb a tejfogyasztás. Lehetséges azonban, hogy ebben az esetben nincs szó ok-okozati kapcsolatról, mert a kalcium mellett a D-vitamin-státusz, az etnikai hovatartozás és számos más tényező is befolyásolhatja a csonttörési rizikót.
A vizsgálatok eredményei arra mutatnak rá, hogy nincs kapcsolat a tejfogyasztás, illetve az elhízás között. Ezen túlmenően, nem igazolható összefüggés a tejfogyasztás és a diabétesz, valamint a tejfogyasztás és a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikója között sem. Meglepő, de statisztikailag abban a tekintetben nincs különbség, hogy valaki sovány vagy zsíros tejet fogyaszt-e.
A nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékek és a prosztatadaganat, illetve az endometrium- és emlőrákok közötti kapcsolat nem zárható ki. Magyarázatul szolgálhat az, hogy a jelentősebb tejfogyasztás az inzulin-szerű növekedési faktor szintjének az emelkedésével jár.
Más esetekben viszont csökkenhet a tejfogyasztás hatására a daganatkockázat, mint az például a béldaganatok esetén feltételezhető,- valószínűleg a tej magas kalcium-tartalmára visszavezethetően. Továbbiaka cikkben