• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A teljes igazság: lerántjuk a leplet a cukorról

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

A cukor is okozhat függőséget, főleg ha farkaséhesen fogyasztjuk.

A kutatók szerint azonban mégsem tölt be olyan drasztikus szerepet a cukorbetegség kialakulásában, ahogy korábban gondolták. Csak egy szereplő a sok közül. Sütemény, fagylalt, csokoládé – cukor nélkül az élet lapos. De óvatosan, mivel a cukor nemcsak hizlal, de beteggé is tehet. Ám a cukorra is érvényes az a kiváló orvosi meglátás, hogy csak nagy mennyiségben fogyasztva mérgező, kis mennyiségben nincs vele baj – írja a Focus.de értesülése nyomán a Magyar Nemzet – online.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a cukor bevitele nem szabad hogy meghaladja a napi energiaszükséglet 10 százalékát. Mivel egy gramm cukor négy kalória, ez azt jelenti, hogy naponta 50 grammnál több cukrot nem szabad fogyasztani. Vagyis naponta 90 gramm tejcsokoládé vagy 100 gramm étcsokoládé megengedett. Vigyázzunk, mert nemcsak az édességek, hanem más élelmiszerek is, mint például a levesek, a kecsap, a spagetti sőt még – megdöbbentő – a kolbász és a saláta is tartalmazhat cukrot – húzza alá a lap, amely beszámol arról is, hogy a WHO maximum 50 gramm cukor fogyasztását tartja normálisnak, az Európai Unió kicsit engedékenyebb, 90 grammnál húzta meg a határt. Nem szabad azonban általánosítani, nagyon fontos az is, hogy mit eszünk még – szögezte le Susanne Klaus. A német táplálkozástudományi intézet szakértője szerint a túl sok finomított cukor sosem jó. Amikor cukrot eszünk, dopamin hormon szabadul fel a szervezetünkben. A szervezetnek a dopamin azt az üzenetet küldi, hogy „ez jó, ilyet legközelebb is egyél!" Ezek alapján a nikotinhoz, az alkoholhoz hasonlóan működik a cukor, amely bizonyos függőséget indíthat be a szervezetünkben – vélekednek egyes kutatók.

A cukortól való függőség mégsem igazi függőség – állítja Falk Kiefer. A mannheimi függőségszakértő szerint nagyon sok múlik az étrenden. A cukrot érdemes nem farkaséhesen fogyasztani. Ha az ember éhes, akkor a cukorfüggőség kialakulása nagyobb lehetőséget kap. A cukor gyorsan beépül ugyanis a véráramba, de ugyanolyan gyorsan esik le ismét a vércukorszint, és az agy újra éhséget jelez. Ördögi kör alakulhat ki: újra a cukorhoz nyúlunk – olvasható a lapban, amely azt is kiemeli: a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok önmagukban, ha mértékkel fogyasztjuk, egészségesek. Probléma akkor van, ha mértéktelenül fogyasztjuk őket. Különösen veszélyesek a cukros italok, mivel eltelítenek. Ha az évek folyamán a szervezetünk krónikusan sok cukrot halmoz fel, akkor megnövekedik a 2-es számú cukorbetegség kockázata. Természetesen a karácsonyi többletnassolás és cukorfogyasztás önmagában nem tesz cukorbeteggé.

A 2-es típusú cukorbetegségért közvetlenül nem felelős a cukor, hanem úgy általában az elhízás, amit a cukor mellett a zsírok is okozhatnak. A cukor nagyon gyorsan a vérbe jut, nagyon gyorsan képes megemelni a vércukorszintet. Az inzulin hormonnak a feladata, hogy a glükózt a sejtekhez szállítsa. Minél több cukor jut a szervezetünkbe, annál több inzulint termelünk, amitől egy idő után a hasnyálmirigy kimerül, és nem tudja feladatát ellátni.

A cukor tehát csak egy szereplő a sok közül a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kialakulásában – összegzi a lap.