• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

TAJ-kártya trükkök, mi fizetjük meg ennek is az árát?

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Jövőre már nem lesz elég, ha csak a TAJ-kártyánkat mutatjuk fel az orvosnál.

A tervek szerint arcképes igazolvánnyal is igazolnunk kell, hogy valóban magunkat szeretnénk gyógyíttatni. A tervek szerint a következő esztendőben valóban tovább szigorítják a taj-kártya használatát hazánkban. A legfontosabb cél az, hogy csak az kapjon ingyenes orvosi ellátást, aki fizet is érte. A hivatalos adatok szerint ugyanis több mint 400 ezren úgy veszik igénybe az egészségügyi ellátást, hogy valójában nem is jogosultak arra. Ráadásul sokaknál ki sem derül, hogy nem fizetnek járulékot, mert nem a saját taj-kártyájukat használják – írja a szoljon.hu portálja.

Éppen ezért felvetődött az arcképes taj-kártya bevezetésének az ötlete. Ez azonban hosszabb és igen drága folyamat lesz, így az átmeneti időszakban a taj-kártya mellett arcképes igazolványt kell bemutatni az orvosnál.

Az alapellátásban nem tartom életszerűnek ezt az intézkedést – hangsúlyozza dr. Kiss Péter szolnoki háziorvos. Természetes számomra, hogy a körzetemhez tartozókat szinte kivétel nélkül névről, arcról ismerem, nincs szükség tehát az újabb azonosításra. Persze érthető a szigorítási szándék – folytatta dr. Kiss Péter -, mert biztosan előfordulnak olyan esetek, amikor valaki más taj-kártyájával él vissza. Ám ezek jobbára inkább a felsőbb szinteken valószínűek, olyankor, amikor már nincs olyan rendszeres orvos-beteg kapcsolat, mint a háziorvosnál. Kórházi körülmények között valóban jellemzőbb, hogy más taj-kártyáját használják azok, akiknak nincs rendezett jogviszonyuk – olvasható a portálon.

Kolléganőim is megerősítették, hogy bizony többször előfordult már, hogy nem saját társadalombiztosítási kártyájával érkezett hozzánk a beteg – meséli dr. Bene Ildikó, a Hetényi kórház főigazgatója. Nyilvánvaló, hogy a most tervezett szigorítás célja egyfajta ellenőrzés, annak biztosítása, hogy elvi lehetőség se maradjon a visszaélésekre. Nyilvánvaló, hogy a kórházi betegfelvételkor eddig is sor került az adategyeztetésre, a szakrendeléseken azonban több alkalom nyílt arra, hogy kijátsszák az előírásokat a tb-potyautasok – tette hozzá dr. Bene Ildikó.

A TAJ-számok ellenőrzését egyébként 2007-ben vezették be. Ennek gyakorlata, hogy a rendelőben beütik a kártya számát, majd az egészségbiztosító visszajelez az orvosnak, hogy az illető páciens biztosítottnak és ezzel ellátásra jogosultnak minősül-e. Zöld jelzést kap a beteg, ha van mögötte járulékfizetés, viszont pirosat, ha nincs. Az egészségbiztosító minden ilyen esetben azonnal értesíti az adóhatóságot, és a NAV-nak ilyen esetekben fel kell szólítania az érintettet vagy a munkáltatóját arra, hogy rendezze az elmaradt befizetéseket. A háziorvosoknak elemi érdekük az adatok ellenőrzése, hiszen aki ezt nem teszi meg, az a finanszírozás 10 százalékának elvonására számíthat – írja a portál, amely arról is beszámol, hogy az országosan nyilvántartott mintegy 400 ezer rendezetlen jogviszonyú biztosított azt jelenti, hogy ők érvényes taj számmal rendelkeznek, de nincs bejelentett jogviszonyuk az OEP nyilvántartási rendszerében. Ennek oka sokféle lehet. Például külföldön tanulnak, dolgoznak, vagy rendelkeznek ugyan biztosítási jogviszonnyal, ám a munkáltatójuk azt nem vagy hibásan közölte a hatóságokkal. Ugyanakkor valószínűleg nem fog egészségügyi szolgáltatást Magyarországon igénybe venni az, aki külföldön él.

Tavaly egyébként több mint egymillió orvosi kezelés esetében váltott pirosra a lámpa, ez 270 ezer beteget érintett. Az egészségbiztosító azonban mindössze 4907 esetben kérte az adóhivatalt, hogy tegyen lépéseket a jogviszony tisztázására – húzza alá a portál.