• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A teljes iskolazár az egészségügy tragédiája lenne 

Lapszemle 2020.11.11 Forrás: Mandiner
A teljes iskolazár az egészségügy tragédiája lenne 

Ha „bezárnák az általános iskolákat, akkor az összes szakdolgozó, nővér, fiatal orvos otthon maradna a gyerekkel...".

„Egy ember életében a legborzalmasabb élmény, hogy hiába vesz levegőt, nem kap eleget” – mondja Szlávik János infektológus. Hangsúlyozza: „Ez a vírus nem játék, még a közepesen súlyos esetek is arról panaszkodnak, hogy nagyon betegek és nagyon sokáig gyengék, hogy köhögnek, szörnyű tüneteik vannak”. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a szigorítások hatásáról is beszélt a Mandinernek adott interjúban.

Szomorú rekord született: a járvány kezdete óta november 6-án vesztettük el a legtöbb honfitársunkat koronavírusban, egy nap leforgása alatt 107-en haltak meg a fertőzés következtében. Az elmúlt 24 órában pedig 103 áldozatot követelt a Covid-19. „Egyesek szerint még rosszabb számokra kell számítani, de majd meglátjuk” – mondja lapunknak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Mint rámutat, a betegek átlagéletkora is folyamatosan emelkedik: míg nyár végén, ősz elején többnyire a fiatalabbak voltak érintettek, addig mostanra egyre idősebbek. Ezzel magyarázza, hogy az intenzív osztályokon is folyamatosan emelkedik a halottak aránya. Az elhunytak átlagéletkora jelenleg 76,1 év, de sajnos ez a szám is folyamatosan nő. A járvány tetőzése kapcsán Szlávik bizonytalan: mint mondja, eddig úgy gondolta, novemberben lesz a plató szakasz (amikor már nem emelkedik tovább, hanem egy szintre beáll az új fertőzöttek száma), ám most már azt mondja, hogy „senki nem tudja megmondani, mi lesz”. 

Kijárási tilalom és digitális tanrend a középiskoláktól felfelé

Az ijesztő számokat látva lépett a kormány is: az Operatív Törzs hétfő reggeli ülését követően Orbán Viktor miniszterelnök szigorításokat jelentett be közösségi oldalán. Ezek közül a legfontosabbak: este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz, minden gyülekezés tilos, az éttermek és a szabadidős létesítmények bezárnak, az üzletek pedig este 19 óráig tarthatnak nyitva, a sportmérkőzéseket zárt kapuk között lehet megrendezni, digitális tanrendet vezetnek be nyolcadik osztály felett. Amennyiben ma a képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor a szigorítások kedd éjféltől lépnek életbe.

Szlávik a szigorításokról szólva közli, minden ilyen intézkedés minimum két hét után érezteti hatását, így nehéz erről még bármit is mondani. Mindenesetre azt megosztja velünk, hogy ő nagyon nem iskolabezárás-párti, nemcsak azért, mert ez a vírus gyerekekre a legritkábban veszélyes, hanem azért is, mert ha „bezárnák az általános iskolákat, akkor az összes szakdolgozó, nővér, fiatal orvos otthon maradna a gyerekkel, és ez tragédia lenne az egészségügy számára”. A szülőknek azt üzeni, ne a gyerek miatt aggódjanak, hanem maguk és a nagyszülők miatt. 

...

Betegek lelkiállapotáról szólva Szlávik elmondja, a fiatalok nehezebben tűrik, de a kórházakba kerülő középkorúak is, akik hirtelen kiszakadnak a családtól, munkából, ők tartanak a betegség súlyosságától is. Az idősek hozzászoktak már a kórházhoz, lelkileg máshogy veszik, náluk az elszigeteltség, a bezártság jelent nehézséget.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink