• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A terméketlenség új okát fedezték fel

Lapszemle 2023.11.08 Forrás: hang.hu
A terméketlenség új okát fedezték fel

A petesejtjeinek sejtmagja körül rostokból felépült citoplazmatikus háló rendellenessége lehet sok terméketlenségi eset hátterében.

A gyermeket tervező párok tíz százalékánál a terméketlenség semmilyen nyilvánvaló oka nem fedezhető fel, a nő mégsem esik teherbe. Ezeket az eseteket (amelyek a terméketlenségi problémák harminc százalékát is jelenthetik) megmagyarázatlan infertilitásnak nevezik. Ám a göttingeni Max Planck Interdiszciplináris Kutatóintézet munkatársai most az eddig nem ismert hátterű terméketlenségek egy lehetséges okát fedezték fel - írja a hang.hu.

Már hatvan éve ismert, hogy az emlősök petesejtjeinek sejtmagja körül rostokból felépült citoplazmatikus háló lebeg, de ennek funkciója mindeddig ismeretlen volt. A németországi kutatók egy új, a korábbiaknál nagyobb felbontású elektronmikroszkópos technika felhasználásával feltárták, hogy a háló (ami a valóságban nem is háló, hanem a rostok háromdimenziós kötege) feladata valószínűleg a petesejtben termelt fehérjék tárolása.

A megtermékenyítéshez és az embrió sikeres fejlődéséhez rengeteg különféle fehérjére van szükség, amelyeket a petesejt gyárt le az érése során. Csakhogy nem minden petesejt termékenyítődik meg azonnal, ahogy teljesen megérett (tehát benne elkészült az összes szükséges fehérje), hanem sokszor várakoznia kell. Viszont minden sejtben működik olyan újrahasznosító mechanizmus, amelynek feladata, hogy a sejtben létrejött, de fel nem használt fehérjéket lebontsa, és az alkotóelemeiket új fehérjék termelésekor használja fel.

A kutatók azt feltételezik, hogy a citoplazmatikus háló fő funkciója az, hogy a sikeres megtermékenyítéshez és embriófejlődéshez nélkülözhetetlen fehérjéket megkösse és eltárolja, így azokat nem veszi észre az újrahasznosító gépezet, és nem bomlanak le még azelőtt, hogy szükség lenne rájuk.

E hipotézist egérpetesejteken ellenőrizték. A kísérleti egerekben kiütötték (működésképtelenné tették) a háló rostjait felépítő fehérjék génjeit, vagyis az állatokban nem jöttek létre a szükséges fehérjék, így egészséges citoplazmatikus háló sem tudott kialakulni. Emiatt a háló nem tudta megkötni az embriófejlődéshez szükséges fehérjéket, amelyek így lebomlottak, és az adott egérpetesejtekből kialakuló embriók életképtelenek lettek.

Mint kiderült, hasonló mechanizmus az emberben is működik, így ez a rendellenesség lehet bizonyos terméketlenségi esetek hátterében. 

További részletek a cikkben.