Valamiért iszonyúan fogékonyak vagyunk az étkezéssel kapcsolatos tiltásokra és a korlátozásokra.
A testsúly csak egy szám, annak semmi köze nincs az egészséghez – mondta Szabó Adrienn a Telex Most jövök című műsorában. A Semmelweis Klinika dietetikusa szerint kalóriát sem érdemes számolgatni, azt mindenki érzi, hogy jól érzi-e magát a bőrében, vagy sem. Ha valaki 180 centi és 120 kg, akkor ha megkérdezik, jól érzi-e magát, valószínűleg azt fogja mondani, hogy nem jól – állítja.
Tapasztalatai szerint sokan esznek titokban és élik meg bűnként a nassolást, csaló napokat tartanak, az emberek félik bevallani, hogy mit esznek. Régóta berögzült étkezési szokásainkat nagyon nehezen hagyjuk el, lépésenként érdemes haladni, ehhez pedig több tanácsadásra és konzultációra van szükség, mert amint kicsit tisztul a kép, felmerülnek újabb kérdések.
„Az étkezés elképesztően bonyolultnak tűnik, de nem rakétatudomány. Nagyon egyszerű valójában, csak túlbonyolítjuk” – mondta Szabó, aki ismertette, hogy a WHO, a hazai és nemzetközi ajánlások is mind ugyanazt mondják a helyes táplálkozásról. Ami mindenkinek megfogalmazható, hogy
egyen teljes értékű gabonákat;
szinte mindennap hüvelyeseket;
naponta rágcsáljon olajos magvakat;
egyen annyi zöldséget és gyümölcsöt, amennyi csak jólesik;
használjon telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajokat;
és egyen minél kevesebb cukrot és feldolgozott ételt.
Szabó szerint az egészséges étkezésnek az a kulcsa, hogy minél többféle nyersanyagot válogassunk, egyébként pedig a táplálkozásra is igaz, hogy az a mondat, hogy mindig és soha, az az állítás hamis, bárki mondja – kivétel a terhes kismamáknak a vörösbor vagy bármilyen más alkohol. Az valóban legyen nulla, mondja a dietetikus.
További részletek a Telexen.