• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A tigrisszúnyog megérkezett Magyarországra, és itt is akar maradni

Lapszemle 2023.11.25 Forrás: telex.hu
A tigrisszúnyog megérkezett Magyarországra, és itt is akar maradni

Magyarországon a 2023-as adatok szerint már az ország egész területén jelen van a tigrisszúnyog.

Régóta riogatnak minket azzal, hogy nemsokára Európában is elterjedhet a Dengue-lázat is terjesztő ázsiai tigrisszúnyog. Az a helyzet, hogy ez már nem a jövő zenéje, a tigrisszúnyogok itt vannak, a tojásaik áttelelnek, és nem csak néhány messziről idetévedt egyedről van szó. Egyelőre nem tudni, hogy itthon mennyire gyakori a Dengue-láz, mert nincsenek ilyen jellegű kutatások, de az már biztos, hogy a tigrisszúnyog nem jön, hanem itt van, és úgy tűnik, maradni is szeretne - írta a telex.hu.

„A Dengue az egyik, ha nem a leggyakoribb emberi megbetegedést okozó, szúnyogok által terjesztett kórokozó” – mondta Varga Zsaklin, a Pécsi Tudományegyetem PhD-hallgatója a PTE Virológiai Nemzeti Laboratóriuma által szervezett évértékelő workshopon, ahol az ázsiai tigrisszúnyogok hazai elterjedésének legfrissebb kutatási eredményeiről beszélt. A betegséget az Aedes-szúnyogok (más néven sárgaláz-szúnyogok) és az ázsiai tigrisszúnyogok terjesztik, utóbbi jelent most Európában is egyre nagyobb problémát.

Az utóbbi pár évben Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban volt igazán elterjedt az ázsiai tigrisszúnyog. Franciaországban sok a Dengue-eset a korábbi évekhez képest. „Tíz év alatt a tigrisszúnyog maximálisan kihasználta azt a területet, ami egy kicsit is alkalmas az ő életmódjához. Hogy ez milyen közegészségügyi következményeket hoz magával, azt a 2022-23-as év maximálisan reprezentálja.” 2023 novemberéig világszinten nagyjából 4,5 millió Dengue-esetet regisztráltak, ezek közül több mint négyezer járt halálozással. „Ami még nagyobb aggodalomra adhat okot, az az, hogy Európában egyre növekvő számban jelennek meg az úgynevezett autokton, vagyis helyi esetek, amelyek olyan megbetegedésekből származnak, amiket nem előzött meg utazás. Tehát helyi szinten történt a fertőzés, az adott országban.”

Magyarországon a 2023-as adatok szerint már az ország egész területén jelen van a tigrisszúnyog. 2014-ben írták le az első példányát itthon, azóta fokozatosan egyre magasabb a populáció, a tojások – invazív faj lévén egy extra védőréteg segítségével – áttelelnek. „Mondhatjuk, hogy saját populációink vannak. Ez a faj a városokat szereti leginkább, az emberek közelségét, és a klimatikus viszonyok is egyre inkább elmosódnak. Ez a Dengue szempontjából azt jelenti, hogy az ember-szúnyog interakció egyre szorosabb és gyakoribb, így nagy esélye van annak, hogy nálunk is megvetheti a lábát a kórokozó.”

További részletek a teljes cikkben