• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A traumatológián a nyár a csúcsidőszak

Lapszemle MA 06:04 Forrás: baon.hu
A traumatológián a nyár a csúcsidőszak

Minden évszaknak megvannak a maga jellegzetes sérülés típusaií. az ónos eső, a karácsonyfa faragása, a disznóvágások, a gyümölcsök érésekor pedig a létráról leesés.

Januártól struktúraváltás történt az osztályon: a protetizálás átkerült a Protézis Team munkakörébe, ezért a traumatológián a protézisműtéteket nem hajtják végre, viszont továbbra is a sérültek ellátására fókuszálnak, a hétköznapi sérülésektől a súlyos sérültek kezeléséig - mondta el a Rádió 1 Gong Téma című műsorában a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kézsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa, dr. Pócs Levente. A beszélgetésből a baon.hu idézett.

Az osztályon kézsebészeti szakrendelés és ellátás is működik, ahol a sérültek mellett a krónikus kézproblémákat is kezelik. Emellett országos szintű vállsebészeti ellátást is nyújtanak. Vállízületi protézissel is foglalkoznak, valamint a térdsebészeti beavatkozások terén is jelen vannak.

Az osztályvezető főorvos elmondta, hogy fő célja a traumatológiai ellátás fejlesztése, a teljes traumatológiai spektrum lefedése, és a sérült emberek legmagasabb szintű ellátásának biztosítása. Ez magában foglalja a legkorszerűbb implantátumok beszerzését, felhasználását is – tette hozzá a főorvos. Persze ez nem könnyű, hiszen többen elmentek az osztályról az elmúlt időszakban, így kicsi, de lelkes csapattal próbálják állni a sarat. Ezért jelenleg a legnagyobb kihívás az, hogy megfogyatkozva ugyanúgy végezzék a munkájukat, mint korábban. A traumatológusokra nagy összetartás jellemző, ennek megfelelően támogatják egymást, ezáltal zökkenőmentes a szolgáltatás.

Pócs Levente szerint a nyári időszak nehezebb a traumatológián, akkor nagyon megnövekszik a sérültek száma. Tranzitországként pedig sokszor előfordul, hogy külföldiek kerülnek be a traumatológiára. A főorvos rávilágított, hogy minden évszaknak megvannak a maga jellegzetes sérülés típusai. Télen, az első ónos eső lehullása sok sérültet szed, karácsony környékén a karácsonyfa faragása és a disznóvágások során szerzett sérülések gyakoriak, a gyümölcsök érésekor pedig a létráról leesés jellemző sérülés.