• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A tudományos konszenzus szerint az ivermectin nem működik a Covid ellen

Lapszemle 2021.11.19 Forrás: qubit.hu
A tudományos konszenzus szerint az ivermectin nem működik a Covid ellen

Eddig a tervezett 70-ből csak 10 beteg fejezte be a vizsgálatot, de eredményekről még nem készült átmeneti elemzés.

Az egészségügyi beavatkozások és a gyógyszerek alkalmazására meglévő bizonyítékok kiértékelésében vezetőnek számító nemzetközi szervezet, a londoni székhelyű Cochrane szerint megbízható információk nem támasztják alá az ivermectin parazitaellenes gyógyszer alkalmazását a koronavírus által okozott megbetegedés kezelésére vagy megelőzésére - írta a qubit, mely utána járt, hol tart a hazai vizsgálat.

Magyarországon még 2021 elején regisztráltak az EU klinikai vizsgálatokat gyűjtő adatbázisában egy kettes fázisú kutatást, aminek célja, hogy megállapítsa, mennyire biztonságos, és esetleg mennyire hatásos az ivermectin a koronavírus által okozott megbetegedés kezelése során. Az adatbázisában szereplő kutatást az EU-s nyilvántartás szerint 2021. március 3-án engedélyezték, és a vizsgálat a tervek szerint 3 hónapot vett volna igénybe. A gyógyszert a benyújtott koncepció szerint 70 tünetmentes és enyhe covid-megbetegedésben szenvedő alanyon kívánták tesztelni.

„A kutatás jelenleg áll” – mondta a Qubitnek a Debreceni Egyetem IVERCOV kutatás-fejlesztési projektjének szakmai vezetője, Ragó Zsuzsanna, aki a klinikai vizsgálat eredeti kezdeményezője, de nem közvetlen irányítója. Ennek legfőbb oka, hogy amikor a kutatás klinikai fázisát májusban el tudták volna kezdeni, már véget ért a járvány harmadik hulláma, és ez megnehezítette a szükséges mennyiségű, önkéntesen jelentkező, koronavírusos beteg felvételét a vizsgálatba. Eddig a tervezett 70-ből csak 10 beteg fejezte be a vizsgálatot, de eredményekről még nem készült interim analízis.

Ragó szerint jelenleg is nehézséget okoz új önkéntesek beszervezése, amihez hozzáadódik, hogy a vizsgálatra mindössze néhány kórházi centrumot jelöltek ki. Ez a vizsgálat biztonságának érdekében alakult így, és Ragó szerint elfogadható, ugyanakkor megnehezítette, hogy a vizsgálat tervezetében felvázoltaknak megfelelően enyhe tünetes és tünetmentes covidos betegeket sikerüljön elérni.

Ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) engedélyt kérnek újabb, lehetőleg háziorvosi szintű centrumok bevonására, de ehhez további forrásokra is szükségük lenne. A vizsgálatot kezdeményező Ragó ennek megvalósulása esetén és a járványhelyzet alakulásának függvényében lát lehetőséget a vizsgálat befejezésére. Továbbiak a cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink