• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A túlzásba vitt sportolás az alkoholizmusra hasonlít

Lapszemle 2018.12.04 Forrás: inforadio.hu
A túlzásba vitt sportolás az alkoholizmusra hasonlít

Az első lépés persze az, hogy felismerjük: probléma van, ami egy testedzés esetében külön nehéz.

A betegek egy része nem mer orvoshoz fordulni a pszichés problémáival, pedig ezek egy része már nagyon jól kezelhető – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Demetrovics Zsolt. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának dékánja szerint a sportolás is lehet pszichológiai tünet, a problémák elodázása.

A pszichés betegségeknél nehézséget jelent a jelenség, a tünetek felismerése – hangsúlyozta Demetrovics Zsolt. „Nem folyik vér, vagy nem úgy szúr, de fájni sokszor fáj” – fogalmazott a szakember.

Fontos, hogy az adott problémát ne morális, erkölcsi vagy készségbeli problémaként értékeljék az emberek, hanem egy betegség tüneteként. A szerencsejáték-függőket gyakran semmirekellőnek, az alkoholistákat akaratgyengének tekintik, a szakértő szerint azonban ez nem így van, hanem betegség áll a háttérben. Gyakran még akkor is jellemző az ítélkezés, ha tisztában vannak a ténnyel, hogy betegségről van szó. A dékán kiemelte: csupa olyan problémáról van szó, amiben a szakemberek hatékonyan segítenek, de ehhez el kell hozzájuk jutni.

A sport, a testedzés is okozhat függőséget – hívta fel a figyelmet Demetrovics Zsolt. Mint mondta: elindulhat egy olyan addikciós folyamat, amikor a testedzés már nem önmagáért és az általa okozott öröm kedvéért történik, hanem az alkoholizmushoz, drog- és szerencsejáték-függőséghez vezető okokhoz hasonló indíttatásból. „Azért, hogy elkerüljön konfliktusokat vagy kilépjen a helyzetből” – mondta Demetrovics Zsolt.

A munkahelyi vagy párkapcsolati konfliktusokkal sokan szembenéznek, mások inkább eltolják a problémát. Utóbbiak igyekeznek kikapcsolni, olyan helyzetbe menekülni, ahol a probléma nem éri el őket. „A kikapcsolásnak nagyon sok módja van az alkoholtól a videojátékokon át a futásig.”

Mint mondta, ezzel alapvetően nincs gond, „nem tudunk mindent megoldani”, de ha mindig kikapcsol az illető, akkor sose néz szembe a problémáival.

A testedzés ugyanakkor arra jó, hogy a felgyülemlett feszültséget levezesse – hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve: a pszichológus abban tud segíteni, hogy az eltolást feloldja, segítse a beteget, hogy szembenézzen a problémáival. Ha a páciens megtanulja hatékonyan megoldani a problémákat, és nem menekülőutakat keres, nem kockáztatja, hogy ez újabb gondokat szüljön – mondta Demetrovics Zsolt.

Legolvasottabb cikkeink