• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A tumorgyilkos módszer az év orvosi felfedezése

Lapszemle Forrás: mno.hu

A módszer egyre hatékonyabbnak bizonyul, már nemcsak a rák, hanem az Alzheimer-kór gyógyításában is alkalmazzák.

Az utóbbi évek talán legnagyobb felfedezése a rákkutatásban az immunterápia területén történt. 2013-ban az eljárás hatékonynak bizonyult, 12 rákos betegből 9-nél gyógyulást értek el. 2014-ben amerikai orvosok először alkalmaztak sikerrel személyre szabott immunterápiás kezelést méhnyakrákos pácienseknél – írja az mno.hu portálja.

Az a megdöbbentő és hátborzongató hír járta be a világsajtót tavaly februárban, hogy az évi 14-ről 20 millióra nőhet az új rákos megbetegedések száma a világon 2025-re – legalábbis ezt vetíti előre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének (IARC) idén nyilvánosságra hozott jelentése. A drámai emelkedés részint a népességnövekedés és az egyre magasabb várható élettartam számlájára írható.

A betegek számának emelkedésében az is szerepet játszhat, hogy a gazdaságilag feltörekvő országok lakosai gyakran veszik át a gazdagabb államok káros életviteli – egyebek közt táplálkozási – szokásait. A több mint hatszáz oldalas tanulmány szerzői azt kérték, hogy a világ kormányai tegyenek többet a betegség megelőzéséért, mivel pusztán a gyógyítás útján nem lehet úrrá lenni a helyzeten.

Az amerikai Nemzeti Rákintézet kutatóinak próbatanulmánya előrehaladott méhnyakrákkal küzdő nők bevonásával készült. A kilenc páciens közül kettőnél teljesen eltűnt a tumor, és azóta sem újult ki a betegségük. Egy harmadik nőnél a daganat majdnem 40%-kal összezsugorodott, ám csak három hónapra. A másik hat páciens nem reagált a kezelésre, ennek okát egyelőre vizsgálják.

A rákgyógyítás nagy kérdésére, nevezetesen, hogy miért reagálnak különbözőképpen a látszólag azonos típusú daganatos megbetegedésben szenvedő betegek ugyanarra a szisztémájú terápiára, úgy tűnik, hogy 2014-ben megvan a válasz.

Egy nemzetközi kutatócsoport ezer, 12 különböző ráktípusú minta vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy minden tizedik érintett kaphatna megfelelőbb terápiát, ha a diagnózis kevésbé az érintett szervre vagy szövetre épülne, sokkal inkább a tumor genetikai és molekuláris sajátságaira – számolt be a Cell című szaklap.

Ez a felfedezés is mutatja, hogy az immunterápia mellett a másik nagy előrelépés a génterápia területén történt a rákgyógyításban. 2013–14-ben szenzációs sikereket értek el amerikai kutatók ezzel a módszerrel a leukémia kezelése során.

A személyre szabott terápiák mellett a rákdiagnosztika területén is új, értékes felfedezéseket mutattak fel a kutatók idén. Úgy tűnik, lassan vizeletteszttel is kimutatható lesz a méhnyakrák. A vizeletteszt mellett azt is remélik a kutatók, hogy a jövőben egy egyszerű vérvétellel is megállapítható, hogy a páciens szervezetében jelen van-e a halálos betegség.

Legolvasottabb cikkeink