• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A tűz előtt kell felállítani a tűzoltóságot

Lapszemle 2020.09.01 Forrás: medicalonline.hu
A tűz előtt kell felállítani a tűzoltóságot

Olyan, a járványt lassító stratégiára van szükség, amely egyúttal lehetővé teszi a gazdaságot érintő negatív hatások kiküszöbölését.

Drasztikus és határozott intézkedésekre van szükség, mert ismét járványosan terjed a koronavírus Magyarországon: a reprodukciós ráta a becslések szerint 2-2,5 közé tehető jelenleg – ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) matematikai munkacsoportjának augusztus 30-ai becslését Oroszi Beatrix a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete „Covid-19 járvány” című szimpóziumán, melyről a medicalonline.hu tudósított.

Kockázatarányos intézkedéseket javasolt a munkacsoport a döntéshozóknak, szem előtt tartva azt is, hogy olyan, a járványt lassító stratégiára van szükség, amely egyúttal lehetővé teszi a gazdaságot érintő negatív hatások kiküszöbölését. A kockázati kontaktusok számának gyors, határozott csökkentése érdekében a szociális távolságtartás mellett szükséges a tömegrendezvények korlátozása, a zárt térben tartott értekezletek, találkozók elhagyása.

Ingyenessé kell tenni a teszteket, hogy ahhoz minél szélesebb körben férhessen hozzá a lakosság – szögezte le Oroszi Beatrix, aki szerint sokkal több potenciál van a tesztelésben, mint amit eddig kihasználunk: a kapacitások azonnali bővítéssel drasztikusan növelhető a felderítési arány. Jelenleg nem kellően gyors a detektált kontaktok elkülönítése sem, az állampolgárokat, a hatóságot és a járványügyi szakembereket egyaránt segíteni kell abban, hogy a legfertőzőképesebb személyek karanténban maradjanak.

A szociális távolságtartás (1,5 méter) igazoltan szignifikánsan csökkenti a fertőzés esélyét, az egészségesek nem orvosi maszkhasználata pedig 56 százalékkal csökkenti annak kockázatát – mondta az alprojekt-vezető, hozzátéve, hogy a textilmaszkok legyenek többrétegűek, és készüljenek vízlepergető anyagból.

A kormány nem minden szakmai javaslatot fogad meg a munkacsoporttól, amely rendszeresen jelenti a járványmodellezés eredményeit a döntéshozók felé – derült ki a szakember szavaiból, aki azt is megjegyezte, „a tűzoltóságot nem akkor kell felállítani, amikor már tűz van”. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink