• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A vakcina elosztás az új akadály - Cáfol a NEAK

Lapszemle Frissítve 2021.02.03 Forrás: Népszava Online - NEAK
A vakcina elosztás az új akadály - Cáfol a NEAK

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleményben cáfolja a cikkben megfogalmazott állításokat. 

Csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon – közölte György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Hozzátette: az érintetteket már vélhetően értesítette is a háziorvosuk, de szerdáig keresni fogja őket. Ez utóbbi kijelentése nem feltétlenül pontos: a Népszava információi szerint ugyanis meglehetősen lassan, akadozva jutnak információhoz a háziorvosok és így az oltatásra várók. Olyannyira, hogy a háziorvosok egy része már az oltandó páciensek listáját is hiába várta, noha korábban megígérték azt minden praxisnak. A kormányzati apparátus a jelek szerint egyelőre a viszonylag kevés vakcina elosztásával sem boldogul.

A tegnapra kialakult káoszról sokat elárul az: Borsodban a háziorvosok a kormányhivatal tisztiorvosától kértek segítséget, kit is kellene oltaniuk, de az illetékes sem rendelkezett erről információval. Később aztán az egyik háziorvos addig kutakodott a világhálón, mígnem rátalált a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján a változásjelentések közé eldugva egy furcsa fájlra. Nos, ez volt az ő listája. A háziorvos tájékoztatta a lista megtalálásáról a tisztiorvost, aki aztán már mint hivatalos tájékoztatást küldte körbe a hozzátartozó praxisoknak az internetese elérési útvonalat.

Forrásaink szerint több helyen a nehezen megtalált listák is zavart keltettek. Volt ugyanis, ahol csak néhány embert, másutt több tucat pácienst jelöltek meg oltandóként. Utóbbi esetekben elbizonytalanodott az orvosok egy része, hiszen nem tudták, ki választja ki a hozzá sorolt 60-70 emberből azt a 16-ot, akit most csütörtöktől oltani kell. Tíz-tíz ember az adott praxisban, és minden körzetből hat-hat páciens a megyei vagy városi kórházi oltópontokon kapja meg a vakcinát.

Komáromi Zoltán budai háziorvosnak 155 olyan páciense van, akinek a kormányzati prioritási lista szerint meg kellene kapnia az oltást. Ám az ő listájára is 66 ember került. Nála több mint 40 reklamált, mert nem is szerepel az oltandók között, pedig valamennyien regisztráltak a kormányzati honlapon az oltásra. Mint azt lapunknak elmondta, ő mind a tíz oltandó páciensét személyesen hívta fel telefonon, elmondta nekik, hogy elvben péntek délelőtt megkaphatják az oltást. Pontos időpontot azonban nem tudott adni, mert még nincs nála az oltóanyag.

További részletek a cikkben.

Frissítés: szerda 19.50.

A NEAK közleményben reagált a Népszava cikkére

"Sajnálattal látjuk, hogy egyes szerkesztőségeknek nem az a céljuk, hogy hiteles tájékoztatással segítsék a koronavírus elleni küzdelmet és a védőoltási programot, hanem az, hogy tudatosan álhíreket és zavart keltsenek. A Népszava „A vakcina elosztás az új akadály” című cikkében valótlan állításokat fogalmazott meg a háziorvosok számára múlt pénteken megküldött oltandó páciensek listájával kapcsolatosan. 

A háziorvosok minden szükséges tájékoztatást megkaptak és megkapnak a regisztrált legidősebbek oltásával kapcsolatban, ezt igazolja az is, hogy a háziorvosok döntő többsége rendben felkészült az oltásra. 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően auditált, többszörösen titkosított csatornán, az úgynevezett eJelentés programon keresztül kommunikál a háziorvosokkal a TAJ szintű adatok tekintetében. A háziorvosok jól ismerik ezt a hosszú évek óta működő rendszert, hisz havonta több alkalommal is használják a kétirányú kommunikációhoz. 

A NEAK a vonatkozó jogszabályok alapján nem is közölhetne TAJ szintű adatokat más módon, ezért szürreálisnak tartjuk és visszautasítjuk a cikk által megszólaltatott háziorvos nyilatkozatát a „világhálón keringő sajtpapírokról”. 

A NEAK által kiküldött tájékoztató levél részletes javasoltakkal és meghatározott oltásszervezési folyamattal kívánta segíteni a háziorvosok példaértékű munkáját. 

Sajnálatos, hogy ilyen jellegű cikkek jelenhetnek meg, hisz azon túl, hogy valótlan állításokat tartalmaznak, megpróbálnak zavart okozni az oltásszervezés rendszerében. 

Amennyiben egy háziorvosnak kérdése merülne fel az oltandó páciensek listájával, vagy bármilyen egyéb, a hatáskörünkbe tartozó kérdéssel kapcsolatban, kérjük, forduljon bátran a NEAK munkatársaihoz. Ígérjük, hogy korrekt és helytálló választ fog kapni."

 

 

Legolvasottabb cikkeink