• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A valóságról tájékoztatták a levélben a mentőket

Lapszemle Forrás: Kossuth - 180perc

Balog Zoltán: szerintem fontos, hogy a mentők a valóságos, hiteles információk birtokában legyenek.

- A magyarországi mentőszolgálatnak a helyzete, az egy nemzetstratégiai kérdés. Tehát én részben családi elköteleződés miatt is tudom, hogy a mentősök milyen elképesztően kockázatos és önfeláldozó munkát végeznek. És nem elég az a megbecsülés, amit eddig kaptak. Közben persze mindig folyik egy ellenkampány, mintha nem történne semmi, és akkor néha fontos rögzíteni azt, hogy mi az, amit adunk, mi az, amiben előre akarunk lépni akár a munkaeszközöknek a területén, akár a fizetésnek a területén.

Ezeket próbáltuk összefoglalni ebben a levélben. Mert amikor mentősökkel találkozom, ez elég gyakran előfordul, kiderül, hogy egy csomó minden dologról nem is tudnak. És szerintem fontos, hogy a valóságos, hiteles információk birtokában legyenek. És tudják értékelni azt, ami megtörténik, és ami meg még nem, arról meg tudjunk beszélni, mert van még előrelépési lehetőség, és előre is fogunk lépni, előre is fogunk menni a következő évben is. - mondta el Balog Zoltán miniszter a Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában arról a levélről, melyet Ónodi Szűcs Zoltánnal az OMSZ főigazgatójának írtak.

- A legfontosabbnak látjuk most a gépjárműveknek a cseréjét. Ez egy nagyon nagy program. Ha belegondol abba, hogy 2008 és 2010 között egyetlenegy darabot nem szerzett be az akkori kormány mentőautókból. Mi eddig 500 új mentőautót vásároltunk, és a következő két évben újabb 200-at, nem egészen 200-at, 193-at terveztünk be, mert szeretnénk a futó mentőgépjárműveknek az életkorát, azt levinni. Most 13 évben maximálja ezt a jogszabály, mi szeretnénk, ha ez 10 év lenne, aztán majd 8 év lenne, és olyan felszereltségű lenne, amelyik valóban a 21. század.

Nagyon fontos a mentőállomásoknak a helyzete. Ott is nagyon rossz állapotokat örököltünk. 2010 óta 30 új mentőállomás épült, és 97-et fölújítottunk. Azért ez is fölötte van jóval a száznak, ez is egy nagyon lényeges dolog.

És akkor a béremelés, ami mindig kulcskérdés, és amiből sohasem elég. Ezt mi el tudjuk fogadni, hogy ez így van, de azért mégis csak jövőre 10%-kal, három év alatt 16-17-18 között, összesen 67%-kal emelkedik a bére a mentősöknek. Hogyha egy számot mondhatok önnek, a 2012-es átlaghoz, ez 390 ezer forint, képest 645 ezer forint lesz például egy mentőorvosnak a bére.

És aztán még van a munkaruha, ami szintén egy fontos dolog, kulcskérdés ebben az ágazatban. Ahol éppen most, a napokban indul egy milliárdos tenderkiírás, hogy korszerű, jó munkaruhákhoz jussanak a mentődolgozók. Régi panaszuk, régi kritikájuk, ez teljesen jogos. És a tagdíjat idén átvállaltuk már teljes mértékben, már a 2016-osat, azt mi fizettük ki, a kamarai tagdíjat.

Apróságnak tűnik, de azért egy fontos gesztus, hogy nem a fizetésükre terheljük rá, és a '17-est is most fogjuk fizetni év végén.

Most legalább két évre előre már terveztünk, és bízom benne, hogy azután is majd tovább fogunk lépni. Tehát ha szabad így mondani, egy kicsit régies, de szerintem kifejező szóval, amennyiben a mentősöknek az élete az hivatásrend, akkor a hivatásrendnek a magyar államnak biztosítani kell azokat a feltételeket, amelyek ezt a megbecsülést és a kiszámíthatóságot jelenti. Ezek az emberek szenvedélyből csinálják nagyon sokszor a mentőzést. Egész életükben készülnek erre, és fontos, hogy visszaigazoljuk, hogy a munkájukat milyen értékesnek tartjuk - mondta el a rádióban a szakminiszter.

Legolvasottabb cikkeink