• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A vendégbaba súlyos veszteség a szülőknek

Lapszemle Forrás: hvg.hu

A baba korai halála óriási fájdalom a szülőknek.

A gyászt megnehezítheti, hogy a terhesség alatt elhunyt magzatok esetében sokszor eltitkolt életekről van szó, így a szülők akár teljesen magukra maradhatnak fájdalmukban. A tragédia hátterében ráadásul olykor feldolgozatlan érzelmek is hathatnak. A vendégek látogatóba jönnek a családhoz, s ezt érthetjük ezen a kifejezésen: vendégbaba. Megfogant, de nem nőtt meg, nem érte el azt a kort, amikor már megszülethet, és a család gyermeke lesz. Hogyan engedjük el az elveszített magzatokat? – teszi fel a kérdést a HVG Extra Pszichologia – olvasató a hvg.hu portálján.

A fájdalmat különbözőképpen viselik a szülők, akik gyászolnak valakit, akit legtöbbször nem is láttak. Van, aki viszonylag könnyen éli meg, mert a magzatot elsiratják, emlegetik, évtizedeken át számon tartják a családban. Nyíltan beszélnek róla később is, hiszen átélt esemény a kis vendég érkezése és távozása. Megtörténhet, hogy a kis magzat érkezéséről még nem beszélnek a szülők, és előbb megy el, mintsem sor került volna az örömteli hír megosztására. Szilviék életében éppen ez történt: első gyermekük megfoganása és halála titok maradt.

A titok véglegessé is válhat, a mindennapok felülírják. A nagycsalád nem várja a kicsi érkezését, ezért a fiatal pár azt a támaszt is elveszítheti, amit a családtagok nyújthatnak ebben a szomorú helyzetben. Közös az öröm, és közös lehetne a bánat: a kimondott fájdalmas szavak, az együtt elsírt könnyek enyhítik a gyötrelmet. Ha a pár magára marad a veszteséggel, kölcsönös hibáztatás, vagy súlyos bűntudat alakulhat ki, ami tovább nehezítheti az életüket, olykor még szétváláshoz is vezethet.

A lehetséges trauma miatt sok szülő bele sem mer ereszkedni az örvendezésbe, mert fél, mi lesz, ha a magzat mégsem marad meg? Pedig a baba akkor is jelen van, ha csak gombostűfejnyi, akkor is kapcsolódik a szülőkhöz, az ő gyermekük. Azt hiszik a szülők, hogy ha nem veszik komolyan a kicsi érkezésének korai jeleit, akkor nincs is? Igen, ilyen fokú a félelem a veszteségtől, ennyire nehéz erről beszélnünk!