• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A világszínvonalú szuperkórház legfrissebb tervei

Lapszemle 2021.02.12 Forrás: Origo
A világszínvonalú szuperkórház legfrissebb tervei

Jövő tavasszal kezdik el a Dél-budai Centrumkórház építését, közölte Bedros J. Róbert  miniszterelnöki megbízott.

Jövő tavasszal kezdik el a Dél-budai Centrumkórház építését. A szuperkórház 223 ezer négyzetméter alapterületen épül, és 1,2 millió embert lát majd el. Az égésplasztika kivételével valamennyi egészségügyi ellátás biztosított lesz az intézményben. Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott az Origónak elmondta: ebben a kórházban a szó szoros értelmében minden a betegről szól majd: nemcsak a gyógyulásáról, hanem annak az optimális környezetnek a megteremtéséről is, amely ezt a legjobban szolgálja.

Az intézmény nemcsak a fővárosiakat látja el, hanem a nyugat- és közép-magyarországi régió öt megyéjéből fogadja majd a betegeket, és 24 órás sürgősségi ellátást nyújt. Hozzátette: azért a Dobogót választották a kórház helyszínéül, mert itt van elég hely és közlekedési potenciál arra, hogy egy kompromisszumok nélküli, minden egyes beteg számára VIP-ellátást nyújtó, ultramodern kórházat építsenek. Már jelenleg is 20 buszjárattal meg lehet közelíteni a helyszínt, de folyamatban van a közlekedési hálózat bővítése. Elkészült a Dél-budai Centrumkórház közlekedési vázlatáról készült látványterv is. Ezen már jól látszik, hogyan lehet majd megközelíteni a DBC-t. 

A közlekedési lehetőségekkel kapcsolatban kiderült, hogy a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. (BFK) a közelmúltban kiírta a Dél-budai Centrumkórház közlekedésfejlesztésére vonatkozó közbeszerzést. A tervezés során figyelembe kell venni, hogy a lehető legtöbb közlekedési móddal el lehessen jutni az intézményhez, valamint a mentőjárműveket előnyben kell részesíteni. A közbeszerzés nyertesének a közösségi, a közúti, valamint a gyalogosok és kerékpárosok megfelelő kiszolgálására alkalmas infrastruktúrát kell terveznie, és a fejlesztések a térségben megjelenő egyéb közlekedési igényeket is jól ki tudják majd szolgálni. A Dobogó út mintegy 400 méter hosszú szakasza négysávosra bővül a Lapu utca és a Balatoni út között – a mentők előnyben részesítésének figyelembevételével. Emellett létrejön egy új „különszintű" csomópont az M1–M7 autópálya, a Budaörsi út, a Gazdagréti út, a Lapu utca és a Dobogó út kereszteződésében. A nyertes feladata egy csomópont tervezése a Balatoni út és a Dobogó út találkozásánál, illetve mentő- és buszsávok létesítésének vizsgálata, tervezése is, fogalmaz az interjúban a miniszterelnöki megbízott. 

Arról is beszélt, hogy a legkorszerűbb technológiai háttér valósul meg: a digitális monitoringnak köszönhetően kiiktatható lesz a gyógyszertévesztés, lézeres robotokkal oldjuk meg az ételszállítást, a gyógyszerek szétosztását, vagy éppen a szennyeslogisztikát. Digitálisan nyomon követhetők lesznek majd a leletek, a betegek gyógyszerelése és állapota is. Ez nemcsak idehaza, de egész Európában egyedülálló egészségügyi beruházás. A Dél-budai Centrumkórház nemcsak a magyar egészségügy zászlóshajója lesz, hanem minta is: biztos vagyok abban, hogy az itt megvalósuló fejlesztéseknek nemzetközi szinten több követője akad majd.

Legolvasottabb cikkeink