• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A virtuális orvos nem tud gyógyítani

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Sok kórház optimumrendeletként értelmezte a minimumrendeletet, vagyis olyan sokat akartak, ami teljesíthetetlen volt.

Mivel az egészségügyi kormányzat valójában nem zárt be egyetlen kórházat sem, ezért csak valamikor jövőre léphetnek életbe a biztonságos betegellátáshoz szükséges új előírások – tájékoztatta a Magyar Hírlapot a szakmai kollégium elnöke, dr. Fülesdi Béla.


Egyelőre nem kérik számon a kórházakon a működést alapvetően meghatározó személyi és tárgyi feltételek meglétét. A május végén megjelent jogszabály, az úgynevezett minimumrendelet leírja, hogy az egyes osztályokon – például a szemészeten, szülészeten – legalább hány szakembernek kell dolgoznia, milyen műszereket, eszközöket kell csatasorba állítani a gyógyításhoz.

A főigazgatók – sok helyütt még az előzőek – nyáron néztek szét a saját portájukon, és nyilatkoztak arról, mi van meg, mi hiányzik a biztonságos működéshez. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, az igazmondás próbája a kórházak „vallomása". Az eddigi gyakorlattal ellentétben ugyanis az ÁNTSZ már egyetlen osztálynak sem ad ki ideiglenes működési engedélyt, a helyzetét szépítő intézmény pedig könnyen lebukhat az ellenőrzésen.

A tervek szerint az ÁNTSZ már az idén ősszel ellenőrzésbe kezdett volna, hogy a kórházi osztályok valóban megfelelnek-e az elvárásoknak. Időközben a sajtó megkongatta a vészharangot, hogy a feltételek túlzók, nem sokban különböznek a drákói szigora miatt felfüggesztett korábbi rendelettől, és ezért sorozatos csőd várható. Az időpont azonban most későbbre tolódik – közölte lapunkkal a rendeletet megalkotó szakmai kollégium elnöke.

Fülesdi Béla szerint ennek egyik oka, hogy „a minimumrendeletet sokan optimumrendeletként értelmezték", vagyis a lehetségesnél lényegesen többet akartak, ami viszont az általános szakemberhiány miatt egyszerűen teljesíthetetlen. Az egyik legkritikusabb szakma az aneszteziológia és az intenzív terápia, itt ugyanis évek óta orvoshiánnyal küzdenek. Jelentős a műszerigényük is, amit a professzor szerint a kis városi kórházak eddig is csak nehézségek árán tudtak megoldani.

Fülesdi Béla szerint az új aktív kórháziágy-struktúra bevezetése ebből a szempontból is új helyzetet teremt. A fekvőbeteg-intézményeket fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetre most az a feladat is hárul, hogy az új aktív ellátó struktúrának megfelelően feltérképezze, szükség esetén átcsoportosítsa a rendelkezésre álló személyi és műszerállományt. A minimumfeltételekben előírtakhoz képest a hiányok a humán erőforrás és a műszer tekintetében is csak ekkor válnak majd egyértelművé. Most a kollégium tagozatait – ezek a csoportok reprezentálják az egyes gyógyítószakmákat – arra kéri az elnök, gondolják át a feltételeket, és a realitás talaján maradva, de a még biztonságos betegellátás szempontjait is figyelembe véve fogalmazzanak meg új elvárásokat. A munkával az év végéig kell elkészülniük, az egészségügyi kormányzat pedig a jövő évben, valószínűleg a tavasszal lépteti életbe a jogszabályt.