• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A virtuális valóság segíthet a mentális problémák kezelésében

Lapszemle 2023.10.26 Forrás: medicalonline.hu
A virtuális valóság segíthet a mentális problémák kezelésében

Több egyetemi labor dolgozik azon, hogy a technikai korlátokat lebontva a  VR szélesebb körben is elterjedhessen a pszichoterápiás gyakorlatban.

Egyre több helyen alkalmazzák a virtuális valóságot (Virtual reality – VR) az egészségügyi ellátásban, az Egyesült Államokban több olyan VR terápiát engedélyezett az Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság (Food and Drug Administration – FDA), amely az ADHD vagy krónikus fájdalom leküzdésében segíthet - írta a medicalonline.hu.

Képzelje el, hogy araknofóbiás szorongással küzd, egy pók láttán hisztérikus tüneteket produkál, vagy már a pók szó hallatán is szélsőséges reakciókat észlel magán. Most azt képzelje el, hogy egy terapeuta vezetésével először képzeletben találkozik egy pókkal, majd amikor az ezzel kapcsolatos szorongását közös munkával feloldották, a valóságban is találkozik eggyel… virtuálisan. Nagyon röviden így építhető be a viselkedésterápiába (Cognitive Behavior Therapy – CBT) a virtuális valóság.

Ezt kutatják dr. Zsidó András Norberték a Pécsi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetében működő ViCe Labben (Visual Cognition & Emotional Labben), ahol kognitív folyamatok vizsgálatával foglalkoznak, azon belül is a kiemelt érzelmi ingerekkel, amelyek gyakran a félelemhez, szorongáshoz, fóbiához kapcsolódnak. Vizsgálataik során arra kíváncsiak, hogy miként változik meg a kognitív feldolgozás, ha egy speciális fóbiával küzdő személy találkozik szorongása tárgyával, pl. egy vér-sérülés-injekció fóbiás orvosi szűrővizsgálatokkal, egy araknofóbiás egy pókkal – és ezt egészen sok módon monitorozzák (viselkedéses, fiziológiás és szemkövetéses vizsgálatokkal is). Ennek keretében egyik kutatásuk jövőbeni célja, hogy megvizsgálják a VR hatását a fóbiakezelésre, vagyis hogy a kognitív viselkedésterápia alapelveit átültetve a virtuális valóságba, hatékonyabbá válik-e a terápia, és ellenállóbbá a páciens a fóbia újrakialakulása ellen.

A VR alkalmazása a pszichoterápiás munkában nem új keletű, az első virtuális térben történő terápiát Barbara Rothbaum amerikai pszichológus végezte csapatával még 2000-ben, a repüléstől való félelem leküzdési stratégiáját kutatták. Annak ellenére azonban, hogy a VR in psychology keresésre 42 millió találatot mutat a Google és számos kutatás olvasható a VR szerepéről a PTSD (poszttraumás stressz szindróma), a depresszió és egyéb mentális problémák kezelésében, Zsidó szerint Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár a VR alkalmazása a terápiában. Továbbiak a teljes cikkben