• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A vírus talán örökre velünk marad

Lapszemle 2021.01.14 Forrás: nepszava.hu
A vírus talán örökre velünk marad

Hiába jön létre a vakcináknak köszönhetően a nyájimmunitás, a maszkoktól nem lehet majd megválni, az oltottak ugyanis továbbra is fertőzhetnek.

A védőoltás enyhíti az egészségügyre nehezedő nyomást, de nem teszi okafogyottá a maszkviselést – derült ki a Transzlációs Medicina Alapítvány kedd esti webinárján. A fórumon a Bécsben kutató virológus, Nagy Eszter arról beszélt, hogy a már engedéllyel rendelkező, úgynevezett mRNS típusú vakcinák esetében nincs arról adat, hogy a vírus a fertőzést is kivédi-e. A klinikai próbák alatt ugyanis csak a tüneteket produkáló alanyokat vizsgálták PCR-teszttel, a többieket nem. Így nem tudni, hogy a vírus képes-e megtelepedni az oltottak nyálkahártyáin. S amíg nem sikerül megakadályozni a vírus megtapadását az orrban, addig ugyan kevesebb lesz a beteg, kisebb lesz a halálozási ráta is, de a nem oltottakat megfertőzhetik az oltottak. Azaz hiába oltják be a társadalom 70 százalékát, ami elvben elegendő lenne a nyájimmunitáshoz, az még kevés lesz biztonsághoz, írja a Népszava.

Jelenleg 94 vakcina próbája zajlik, három kapott már törzskönyvet, közülük kettő, a Moderna és a Pfizer-Biontech terméke hozzáférhető Magyarországon is.

A harmadik, az Oxford Uni-AstraZeneca páros vakcinájának európai törzskönyvezése hamarosan várható, míg a SputnyikV oltóanyagnak Oroszországra szóló felhasználási engedélye van.

Az utóbbi kettő úgynevezett adeno-vektor vakcina, ami azt jelenti, hogy egy olyan hordozó vírust használnak az oltóanyagban, amely arra készteti a szervezetet, hogy az antigént elkészítse, és ezzel immunválaszt váltson ki. A két mRNS-alapú vakcina között a döntő különbség tárolási hőmérsékletben van: míg a Pfizer készítményét mínusz 70 fokon lehet csak tárolni, addig a Moderna mínusz 20 fokon is eltartható hat hónapig. Az adeno-vírus vakcinák alkalmazása nem előnyös a 45 év felettieknél, mivel náluk kevésbé hatékony. A tapasztalatok szerint az ismert oltásokat 6-12 hónap múlva meg kell ismételni. Ám most úgy tűnik, hogy az adeno-vírus vakcinákkal később már nem lehet hatásosan újra oltani, mert a korábbi maradék immunválasz hatástalanítja azt.

A kutató beszélt arról is, hogy nincs szükség azok beoltására, akik az elmúlt három hónapban átestek a fertőzésen. Hozzátette: ugyanakkor a covid-fertőzésen természetes úton átesetteknél kiváltott immunválasz egyénenként nagyon változó. Ezért szükség volna arra, hogy gyorsteszttel kontrollálják az érintettek védettségét, és ha szükséges, kapjanak oltást. Jelenleg a gyerekek és a szoptató anyák, a terhesek oltása klinikai adatok hiányában a legtöbb országban ellenjavallt.

Szakmány Tamás tapasztalatai szerint a legnagyobb halálozás az 50-70 év közötti, kissé elhízott, magas vérnyomással kezelt, cukorbeteg férfiak körében van, ám az angliai oltási program ezt a réteget még nem érte el. Ha a néhány napja bevezetett szigorításoknak nem lesz drasztikus eredménye, és nem szorítja vissza a fertőzések számát, nagy bajban lesz az ellátórendszer.

Legolvasottabb cikkeink