• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A WHO szerint jó a debreceni modell

Lapszemle Forrás: szon.hu

Az amerikaiak is átvették a stroke ellátásban alkalmazott debreceni módszereket.

A debreceni régióban olyan mértékben javult az elmúlt csaknem 10 évben a sürgősségi, stroke és a kardiológiai ellátás színvonala, hogy arra már az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO is felfigyelt – emelte ki dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója a Kölcsey Központban egy sajtótájékoztatón. A rendezvényt annak kapcsán tartották, hogy a kardiovaszkuláris betegségek sürgősségi ellátásának aktuális kérdéseiről kétnapos konferenciát rendeznek az épületben, melyen csaknem kétszáz hazai bel- és gyermekgyógyász, mentőorvos, valamint orvostanhallgató vesz részt – írja a szon.hu portálja.

Dr. Pápai György elmondta: a kardiovaszkuláris eredetű halálozások (például a szívinfarktusok) száma az egész országban a debreceni régióban csökkent a legnagyobb mértékben (35-40 %-kal) az elmúlt években. A stroke ellátással kapcsolatban a szakember elmondta: az Egyesült Államokban 2013-ban jelent meg egy olyan új ajánlás, miként kell az ilyen betegekkel foglalkozni. Kiderült, hogy az amerikai módszereket Debrecenben már 2007. óta alkalmazzák. Ezekre figyelt fel a WHO, így született meg a „debreceni modell". A sikert látva az egészségügyért felelős államtitkár azt kérte tőle és dr. Csiba László professzortól, hogy dolgozzák ki, hogyan lehetne az egész országra kiterjeszteni ezeket a módszereket.

Dr. Balla György, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézet igazgatója kijelentette: a sürgősségi ellátás szintjét a mi régiónkban is a budapesti színvonalra kell emelni. Úgy vélte, hogy Debrecenben is szükség lenne egy önálló sürgősségi klinikára.

A párhuzamos fejlesztések mindig pazarlások. Inkább egy hatalmas, komplex sürgősségi klinikát szeretnék látni – fogalmazott dr. Balla György, aki elárulta azt is, a gyermekgyógyászaton belül, a klinikán hamarosan létrehoznak egy összetett gyermeksürgősségi egységet, ami alapja lehet a későbbi nagy sürgősségi klinikának. A gyermeksürgősségin belül lesz sebészet, traumatológia, általános gyermekgyógyászat és radiológia is.