• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A ZÁÉV nyert, folytatódik a kaposvári tömbkórház építése

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Május 21-től ismét építési területté válik a Kaposi Mór Oktató Kórház.

A 12,4 milliárdos tömbösítési program utolsó harmadának áll neki a kivitelező. Ezt Moizs Mariann főigazgató mondta lapunk kérdésére kedden, miután egy nappal ezt megelőzően aláírta a szerződést a közbeszerzési eljárás nyertesével, a ZÁÉV Zrt.-vel. A cég az első, 8,2 milliárdos ütemet megépítő Kapos Kórház Konzorciumnak is tagja volt. Az építkezés 2014 februárjáig tart. A lakosság tájékoztatására ezúttal is figyel a menedzsment: május 16-án csütörtökön 15 órakor fórumon adnak információt az építkezés műszaki-szakmai tartalmáról, a várható környezeti terhelésről és közlekedést érintő hatásokról – írja a sonline.hu portálja.

A Pólus-program második ütemében 2,7 milliárd forint értékben a patológia, az ideggyógyászat, a fertőzőosztály, a pszichiátriai gondozó és az élelmezési üzem kap új elhelyezést. Átköltözésükkel a déli tömb szinte teljesen felszabadul, és ezzel végképp a várostörténet lapjaira szorul az egykor 99 pavilonból álló, gazdaságtalan és elavult építészeti struktúra. A teljes programban 34 ezer négyzetméternyi gyógyító tér épül, ebből a következő hónapokra 10,5 ezer négyzetméter jut.

A kaposvári kórházépítés tervei már 2006-ban rendelkezésre álltak, így ha csúszással is, de az országban elsőként kapott zöld utat. Az első ütem 2011 januári alapkőletétele után harmincezer köbméternyi föld megmozgatása és a hatalmas építési terület ellenére folyamatos kórházi működés mellett dolgoztak a kivitelezők. A diagnosztikai tömb ötezer négyzetméterét októberben, az északi tömb 19 ezer négyzetméterét tavaly márciusban adták át – emlékeztet a portál.

A fejlesztések önerejét 2011 végéig az akkori tulajdonos megyei önkormányzat állta, az elmúlt év óra az állami fenntartásban közreműködő GYEMSZI vállalja a terhet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felé (az önerő 10 %). A fordított áfafizetés az előlegfizetésben segít, így a jelen állás szerint a kórházra nem ró előfinanszírozási terhet a kivitelezés. A hatályos jogszabályok értelmében először az alvállalkozókat fizetik ki. Ennek az építőipari cégeket érintő nehézségek miatt van jelentősége; az első ütem konzorciumi vezetője, a Hérosz Zrt. a kaposvári kivitelezés idején ment csődbe.

A projektben 10,9 milliárd az építészeti beruházás értéke. Összesen 235 orvosi műszer is a fejlesztés része 839 millió értékben, aminek nagy része már a betegellátás rendelkezésére áll. Végeredményben egy 400 ezres populáció 24 órás sürgősségi ellátására alapozó intézmény jön létre, amiben onkológiai, kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) és gyermekgyógyászati profil is megvalósul a 167 éves intézményben, mely a „hagyomány és megújulás" mottóval él tovább – emeli ki a portál, hozzátéve azt is, ennek jegyében 4,4 milliárdos értékben írják a következő pályázatot, amit egy hónappal meghosszabbított határidő mellett a hónap közepéig adnak be. Az új infrastruktúra-fejlesztési programban befejezik a kórház építését: megújulhat a központi műtő, továbbá megépítenék a pszichiátria és a rehabilitációs osztály új épületét is.

Legolvasottabb cikkeink