• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

AB-döntés: lehet fellebbezni méltányossági ügyben

Lapszemle 2019.01.03 Forrás: Napi.hu
AB-döntés: lehet fellebbezni méltányossági ügyben

Az egyik per a gyógyszertámogatási kérelem elutasítása miatt indult, a másik rokkantsági ügyben.

Az Alkotmánybíróság (AB) 2018. december 29-i dátummal hatályon kívül helyezte az egészségbiztosítási törvénynek azt a passzusát, amely szerint a méltányossági jogkörben hozott döntés ellen fellebbezésnek nincs helye, azt kizárólag semmisségre hivatkozva lehet megtámadni a bíróságnál. A hatályon kívül helyezést két bíró kérte az előttük lévő ügyek kapcsán, írja a Napi.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent alkotmánybírósági határozat a két bírósági ügy ismertetésével kezdődik. Az elsőt a Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság terjesztette az AB elé, kérve az egészségbiztosítási törvény említett bekezdése alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését, valamint e jogszabályi rendelkezés alkalmazásának kizárását az előtte folyamatban lévő ügyben.

Az egyik per szereplője társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető allopátiás gyógyszer árához méltányossági támogatás iránti kérelmet nyújtott be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Ártámogatási főosztályához, amely a kérelmét elutasította. A másik perben a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság fordult - azonos kéréssel - az AB-hez. Ebben az ügyben a perlőt a közigazgatási szerv jogalap nélkül felvett rokkantsági ellátás visszafizetésére kötelezte határozatában. Az Alkotmánybíróság a két ügyet a tartalmi azonossága miatt egyesítette. 

Az AB idézte az Alaptörvény ide vágó két rendelkezését. Az első kimondja: "Mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat vagy valamely perben a jogait és kötelezettségeit törvény által felállított, független és pártatlan bíróság tisztességes és nyilvános tárgyaláson, ésszerű határidőn belül bírálja el."

A második pedig így szól: "Mindenkinek joga van ahhoz, hogy jogorvoslattal éljen az olyan bírósági, hatósági és más közigazgatási döntés ellen, amely jogát vagy jogos érdekét sérti." Az egészségbiztosítási törvény vitatott szövege viszont ezzel szemben kimondja: "A méltányossági jogkörben hozott döntés ellen fellebbezésnek nincs helye, és azt kizárólag semmisségre hivatkozva lehet megtámadni".

Az utóbbi mondat - az AB szerint - alaptörvény-ellenes, ezért azt december 29-i hatállyal megsemmisítette. A megsemmisített előírás a két bíróság előtt, valamint a folyamatban lévő más ügyekben nem alkalmazható.

Legolvasottabb cikkeink