• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Abszurd lista, de azért gratulálunk

Lapszemle Forrás: bama.hu

A medicina nem versenysportág, ezért a legjobb magyar orvosok listája alapvetően abszurditás, de gratulálunk a kiválasztottaknak.

A Haszon című gazdasági magazin több tucat szakorvos, kórházigazgató, intézetvezető, orvos igazgató és az Egészségügyi Szakmai Kollégium véleménye alapján nemrég összeállított egy listát a legjobb magyarországi orvosokról. Húsz szakterületet különítettek el, ezen területekről választottak ki öt-öt orvost. A top 100-ban összesen nyolc baranyai orvost találunk, heten Pécsett dolgoznak, egyikük pedig Szigetváron. Nekik mindenképpen jár a gratuláció, ám az is tény, hogy a publikálása óta sok kritika éri a listát.

Mivel a sorrend nem a páciensek véleménye alapján készült, ezért például nem volt lényeges a betegekkel való kommunikáció, az ő véleményük vagy az orvosokról szóló fórumokon olvasható hozzászólások. A készítők elmondásuk szerint csak a szakmai szempontokat vették figyelembe az összeállításakor, kifejezetten kerülték, hogy a végén egy népszerűségi lista szülessen – írja a Dunántúli Napló - online, amely röviden bemutatja a nyolc baranyai orvost.

A lista sokakat felháborított: a témához hozzászólók ugyan elmondják, hogy nem a rajta lévők szakértelmét vonják kétségbe, csupán azt nehezményezik, hogy egymással össze nem vethető szempontok alapján kerültek fel a toplistára orvosok. Ahogy az egyikük fogalmazott: „a medicina nem versenysportág, ezért a legjobb magyar orvosok listája alapvetően abszurditás".

Egybecseng ezzel Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke véleménye is. Fenntartásokkal kell kezelni a listát – nyilatkozta Éger István, aki hozzátette azt is, nagy divatja van, főleg a tőlünk nyugatabbra lévő országokban, ilyen összeállítást készíteni, de lehetetlen attól eltekinteni, hogy a gyógyításnak vannak szubjektív szempontjai is. A kedvességet, a bizalmat ez a lista nem méri. A top 100 így óhatatlanul egyoldalú: tudjuk, hogy nagyon sok névte­len katona van a rendszerben, akik orvosként kimagaslóan teljesítenek, de a citált követelményeknek lehet, hogy nem felelnek meg.