• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Addig élek, amíg aktív vagyok

Lapszemle Forrás: HEOL

Halmos főorvos életének hetenöt évéből csak az orvosegyetemi esztendőket nem Egerben töltötte.

Addig élek, amíg aktív vagyok – vallja dr. Halmos Béla főorvos, aki ötven éve gyógyítja a beteget az egri Markhot Ferenc Kórházban, és akit jelenleg nyugdíjasként a megyei mozgásszervi rehabilitációs szakrendelésen hetente kétszer kereshetik fel a a páciensek, ám a közelmúltig a megyei rehabilitációs szakfőorvosi funkciót is ő látta el. Halmos főorvos életének hetenöt évéből csak az orvosegyetemi esztendőket nem Egerben töltötte. A Markhot Ferenc Kórház az első, egyben utolsó munkahelye is. A pályaválasztásnál egy percig sem volt számára kérdéses, ő is folytatja a családi hagyományt, orvos lesz – írja a Heves Megyei Hírlap – online.

Az egyetem elvégzése után, 1962-ben került vissza Egerbe, a II. belgyógyászati osztályra, ahol édesapja volt az osztályvezető. Végigjárta a ranglétrát, 1976-ban lett főorvos a belgyógyászaton. Közben belgyógyászatból, majd mozgásszervi rehabilitációból, geriátriából tett szakvizsgát. Négy szakmai kollégiumnak volt tagja, a dietetikai, a rehabilitációs, a belgyógyászati, illetve a geriátriai kollégiumnak. A megyei kórház krónikus belgyógyászati és rehabilitációs osztályát 1985-től irányította osztályvezető főorvosként. Pályafutása során 132 tudományos előadást tartott, 45 közleményt írt, ebből kettő hazai, egy pedig amerikai könyv részeként került a szakmai közönség elé.

Munkáját 2002-ben miniszteri dicsérettel ismerték el, emellett Markhot-díszoklevéllel, valamint a rehabilitációs szakma legnagyobb elismerésével, a Vass Imre emlékéremmel is rendelkezik. Mégsem ezek a materiális dolgok azok, amelyek miatt még ma is, nyugdíjasként is aktívan dolgozik – mutatja be röviden a lap dr. Halmos Béla munkásságát, aki kiemelte: Ha nem csinálhatná, megbolondulna. Számára az orvoslás jelenti az életet, a betegek visszajelzésénél nincs, ami többet adna. Mint mondta, reméli, öt évtizednyi munkássága eredményét, tapasztalatait át tudja adni az utána jövő generációnak.

A nyugdíjas főorvos nemcsak a kórházban, de az intézményen kívül is szeret aktívan élni. Tíz éve fertálymester, tagja a Rotary Klubnak, a Heves Megyei Idősügyi Tanácsnak. Amíg az egészsége engedte, úszott, teniszezett, manapság az olvasás, a rejtvényfejtés, az internetezés tölti ki a szabadidejét. Egyetlen dolog árnyékolja be csupán aktív nyugdíjas éveit: a múlt héten ünnepelte a 75. születésnapját, amely eseményen a felesége már nem lehetett vele. Most is elcsuklik a hangja, ha szeretett hitvese egy évvel ezelőtti elvesztéséről beszél. Az ő halálával vált még fontosabbá számára a nyugdíjasként is gyakorolt hivatása – emeli ki a lap.