• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Aggasztó rákstatisztika: minden harmadik ember érintett

Lapszemle 2022.04.11 Forrás: nepszava.hu
Aggasztó rákstatisztika: minden harmadik ember érintett

Miközben valamennyi nagy daganatos betegségre van szűrőprogram, az azokon való részvételi hajlandósággal rosszul állunk.

Most évente 75 ezer új daganatos esetet regisztrálnak, ám az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója szerint a betegek száma csak több lesz. Polgár Csaba indoklása szerint azért, mert öregszik a társadalom, másrészt nem vagyunk elég hatékonyak a megelőzésben. Ha születik is valami preventív intézkedés – folytatta a főigazgató –, ahhoz kell legalább egy évtized, hogy annak a hatása megmutatkozzon a megbetegedési illetve halálozási adatokban. Ma még minden harmadik ember érintett e betegségben, illetve a halálozások negyedét a daganatok okozzák - tudósított egy pénteki szakmai fórumról a Népszava. 

Példaként említette Szócska Miklós államtitkár hivatali ideje alatt született dohányzás-ellenes jogszabályt, amelynek most kezd látszani a hatása. Az onkológus professzor minderről a Tegyük szerethetővé a rákellenes életmódot című fővárosi konferencián beszélt pénteken.

A professzor megjegyezte azt is, hogy ugyanakkor ma 10-15 százalékkal nagyobb az esélye a gyógyulásra egy rákos betegnek, mint 10-15 évvel ezelőtt. A Nemzeti Rákellenes Programnak pedig éppen az a célja, hogy 2030-ig tíz százalékkal csökkentse a halálozást. (Bár a program a negyedik Orbán-kormány első néhány hetében elkészült, nyilvánosságra azonban azóta sem hozták – a szerk.)

A dohányzás és az elhízás két legnagyobb kockázata a daganatoknak. Ma az emberek túlnyomó többsége, csaknem a lakosság 75 százaléka nem dohányzik, míg korábban ez az arány mintegy 66 százalék volt – derült ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár előadásából. Hozzátette: egy dolgon viszont nem tudtak javítani, hogy az elhízott, túlsúlyos gyerekek aránya ne nőjön. A megelőzés sikereihez könyvelte a kamasz lányok és fiúk HPV elleni oltását, amely annak ellenére, hogy nem kötelező, az érintettek nagy többsége felvette. S miközben valamennyi nagy daganatos betegségre van szűrőprogram, az azokon való részvételi hajlandósággal rosszul állunk. A szervezett emlőszűrésre évente 550 ezer nő jogosult. 2002 és 2020 között 9,6 millió szűrésre invitáló levelet küldtek ki az érintetteknek de csak valamivel alig több mint 4 millióan (42 százalék) éltek a lehetőséggel. Daganatgyanú miatt 230 nőt hívtak vissza, akiknek 73 százalékánál bizonyult rosszindulatúnak az elváltozás.

Horváth Ildikó beszélt arról is, hogy a Covid-járvány két éve alatt csökkent a szűréseken való részvétel és a diagnosztizált esetek száma is. Konkrét adat nem hangzott el erre vonatkozóan az államtitkártól, ugyanakkor egy tavaly őszi szakmai konferencián ismertetett hazai kutatás szerint a járvány öt negyedéve alatt összesen és átlagosan 15-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak meg, mint a korábbi években. Ez azt jelenti, hogy jelenleg mintegy 5000 fel nem ismert beteg nem kap kezelést. Ez 1300 tüdőrák, 2300 vastag- és végbélrák és 1400 emlőrák esetet jelent. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink