• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Agykutató lenne Mindszent idei ifjúsági díjasa

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Agykutatónak készül a húszéves mindszenti Márki Sándor, aki már gyermekként eldöntötte, mivel szeretne foglalkozni.

A másodéves egyetemi hallgató eredményeit szülővárosa is elismerte, március 15-én a város ifjúsági díjával jutalmazta. Nagy János, Sándor büszke nagyapja így emlékezett vissza: - Ötéves volt Sándor, amikor orvoslással kapcsolatos műsort néztünk a tévében. Azt mondta, „tata, én orvos leszek, hogy segíthessek a beteg embereken". Ez az elhatározása azóta annyit változott, hogy agykutatással szeretne foglalkozni – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Valóban, már gyerekként megfogalmazódott bennem, hogy mivel szeretnék foglalkozni, majd miután megismerkedtem az emberi testtel, az agy érdekelt a legjobban. Ezzel szeretnék foglalkozni, de minden természettudományos tantárgy érdekel. Szerintem az agyunk a világ legösszetettebb képződménye, amely még számtalan titkot és nagyszerű lehetőséget tartogat. Célkitűzésem, hogy az emberi agy megértését elősegítsem, és számos új technológiával gazdagítsam az emberiséget – mondta Márki Sándor, aki azt tervezi, hogy az iskola befejeztével Angliában vagy az USA-ban gyűjt tapasztalatokat, majd itthon saját kutatócsoportot hozna létre.

Pszichiátriai betegségek, memóriafejlesztés, mesterséges intelligencia – sorolt fel néhány irányt a fiatal, amivel szívesen foglalkozna. Márki Sándor jó úton jár, hogy álmai beteljesüljenek. Kiváló eredményekkel büszkélkedhet, a Curie Környezetvédelmi Országos Verseny első helyezettje volt, kémiából és biológiából is bejutott az OKTV döntőjébe, megkapta már a Kiváló Ifjú Geográfus címet, valamint 10 napot tölthetett el Kirgizisztánban, amit szintén egy versenyen elért eredményének köszönhet.

Szülővárosa sem feledkezett meg Márki Sándorról. A március 15-i ünnepségen a Mindszent Város Ifjúsági Díjat vehette át. A húszéves fiatalember a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán tanul. Tagja egy kutatócsoportnak, amely a Parkinson-kór genetikai hátterét kutatja. Még elsőéves orvostanhallgatóként Szent-Györgyi Diák ösztöndíjban részesült, illetve elnyerte a Szent Imre-ösztöndíjat is.