• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Agymenés egyetemeken tanítani''a biztonságos esést''?

Lapszemle 2022.09.09 Forrás: magyarnarancs.hu
Agymenés egyetemeken tanítani''a biztonságos esést''?

A WHO szerint az esésekből származó sérülések a második vezető halálokot jelentik a véletlen, nem szándékos baleseteket figyelembe véve.

Hatvannégy egyetemen kezdik el oktatni a biztonságos esés technikáját, ami elsőre minimum meglepőnek hangzik. A statisztikák szerint évente több százezer ember hal meg világszerte véletlenszerű esések miatt. Miről szól majd a képzés, és hogyan ültethető be a felsőoktatásba? Erről kérdezte az ötletgazda Magyar Judo Szövetséget a Magyar Narancs.

Mit jelent pontosan az, hogy biztonságos esés?

A „biztonságos esés” kifejezés arra utal, hogy megfelelő ún. motoros tanulás és rögzítés útján kialakíthatók olyan motoros válaszok, melyek egy esetlegesen, váratlanul bekövetkező esés esetén a sérüléseket csökkenthetik. A mindennapi életben az esés olyan eseményként határozható meg, mely során az egyén a földre, talajra, speciális esetekben alacsonyabb szintre, felületre érkezik (például emeletről, emelvényről, játszótéren mászókáról, munkahelyen létráról esik le). Bár minden esést elszenvedő egyén kitett a sérülés veszélyének, az illető életkora, neme és egészségi állapota, előzetes ismeretei és tapasztalata befolyásolhatja a sérülés típusát és súlyosságát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rámutatott arra, hogy világszerte az esésekből származó sérülések a második vezető halálokot jelentik a véletlen, nem szándékos baleseteket figyelembe véve.

Éves szinten ez a világon 37,7 millió orvosi beavatkozást is igénylő esetszámot jelent, illetve minden évben becslések szerint 646 000 ember hal meg esés következtében, amely eseteknek több mint 80 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban jellemző.

A „biztonságos esés” kifejezés tehát arra utal és azt is szeretné kiemelni, hogy bár az esések bárkivel, bármikor előfordulhatnak, mégsem kell feltétlenül tartani vagy félni tőlük, hiszen van prevenciós eszköz a kezünkben, mellyel a talajra érkezés biztonságosabbá tehető megfelelő motoros válaszok kialakításával, rögzítésével.

Milyen rendszerben tervezik ezt oktatni az egyetemeken? 

Jelenleg a kurzust szabadon választható formában hirdetik meg, tehát a hallgató részére nem kötelező. Igazodva a félév szorgalmi időszakához általában 13-14 héten keresztül heti 90 percben két kredit értékért hirdeti a legtöbb intézmény a kurzust.

Vannak olyan egyetemek, ahol már eddig is volt ilyen lehetőség, tehát a hallgatók felvehettek hasonló kurzust, mint például a TE, ELTE, SZE, NKE vagy a PTE. Az oktatást a legtöbb egyetemen testnevelő tanári végzettséggel, edzői/szakedzői végzettséggel rendelkező kollégák tartják, akik magasan kvalifikáltak a judoban is. 

Lesznek vizsgák, osztályozás?

A hallgatók gyakorlati bemutatás során, esetlegesen az elméleti ismeretekből írt zárthelyi dolgozat alapján szereznek érdemjegyet vagy aláírást (ezt az intézmény határozza meg). 

Legolvasottabb cikkeink