• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Agyműtét robotokkal, már Magyarországon is

Lapszemle 2018.11.21 Forrás: Vasárnapi Hírek
Agyműtét robotokkal, már Magyarországon is

Óriás javulást hozhat egy beteg életében az a robot segítségével végzett agyműtét, melyet idén már itthon is alkalmaznak.

Húsz beteget műtöttek már Magyarországon április óta a ROSA nevű idegsebészeti robot segítségével. Voltak olyan esetek, mikor az agyműtét során egy úgynevezett neuropacemakert ültettek az agyba, ami stimulálja azt, így javulhat a páciens állapota – mondta el a Vasárnapi Híreknek Erőss Loránd idegsebész, az Országos Idegtudományi Intézet osztályvezető főorvosa. A Parkinson-kóros betegek esetében pedig megszűnt az erős remegés, de a disztónia, vagyis a nem összerendezett izom-összehúzódások miatti kóros testtartás, akaratlan mozgás is eredményesen kezelhető a módszerrel.

„Vannak betegségek, amelyek esetében kifejezetten nagyot tud javítani a beteg állapotán ez a műtét, de azoknál is beszélhetünk 40 százalékos állapotjavulásról, ahol látszólag nem olyan látványos a változás. Az említett mozgászavarok mellett az epilepszia esetében is használható a neuropacemaker, a robot pedig alkalmas agybiopsziák elvégzésére is” – mondta Erőss Loránd.

Egy-egy neuropacemaker ára 10 millió forint körül mozog, tehát nagyon fontos, hogy rendelkezésre álljon az elégséges egészségbiztosítási finanszírozás és a megfelelő betegek legyenek kiválasztva a műtétre. Erőss Loránd szerint a modern medicina ezen ága nagyon érdekli az orvostanhallgatókat, a robotok segítségével végzett, innovatív beavatkozások érthetően felkapottak. Szakmai utánpótlásból ezen a területen nem lesz hiány.

Az orvos a Portfolio e heti konferenciáján arról is beszélt: 2020-ra 2,3 millió munkahely létesülhet az USA-ban a mesterséges intelligencia jóvoltából és 1,8 millió munkahely szűnik meg miatta. A Private Health Forumon elhangzott: 2030-ra a robotok alkalmazása 30 százalékkal csökkenti a humán foglalkoztatást a világon, ezzel mintegy 800 millió ember veszíti el az állását.

 

Legolvasottabb cikkeink