• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ajándék, adomány, életesély – Gazdát váltó szervek

Lapszemle Forrás: nol.hu

Európai szintű ellátást eredményezett a dialízis szolgáltatások fejlesztése.

Adjam-e át élő testem egy darabját másnak? Nem azért van minden szervem pont ebben a formában, méretben, mert pont ez kell az egészséges működéséhez? Túlélem-e? Ha megnyomorodok, ki kárpótol életminőségem romlása miatt? Lehet-e jó döntést hozni? Ki várhatja el tőlem, ki éri meg nekem azt, hogy ilyesmin tépelődve napokig ne tudjak aludni? – ezek a kérdések álltak a szerv- és szövetdonáció helyzetéről nemrég tartott madridi EU-szeminárium középpontjában – olvasható a nol.hu portálján.

A rendszerváltás időszakában évente négyszázan haltak meg végstádiumú vesebetegségben – elsősorban az infrastruktúra elmaradottsága miatt. Jóval kevesebb volt a kezelőhely, mint a beteg. A művesekezelés erősen technológiaigényes ellátási forma, ám dialízisközpontok létesítésére nem voltak források. Mivel a civilizációs ártalmak miatt gyakoribbá váló cukorbetegség és a magas vérnyomás tönkreteszi a vesét, nyilvánvaló, hogy egyre nagyobb lesz a dialízis iránti igény. Az idősödő lakosság körében jelentősen megnőtt a veseelégtelenségben szenvedők száma, idézi dr. Kaló Zoltán azt a helyzetet, amiből a hazai privatizáció sikertörténetei közé tartozó művese-szolgáltatások fejlesztése kiindult. A dialízis a magyar egészségügyi rendszer kísérleti terepe volt, s ez a teszt európai szintű ellátást eredményezett az elsőként privatizált hazai egészségügyi alrendszerben.

Július 1-jétől hazánk az Eurotransplant, a szervcsere koordinálásáért felelős szervezet teljes jogú tagja lett. Ettől azt várjuk, mondja dr. Reusz György, hogy több beteg nagyobb eséllyel jut új szervhez. Ezért nekünk is tenni kell, a csatlakozás nagyobb fegyelmet követel mindenkitől. A várólistás betegek minden adatának naprakésznek kell lennie, mert ha egy váratlan megbetegedés miatti alkalmatlanság csak menet közben derül ki, a szerv nem maradhat itt, megy tovább Európába.

Manapság 1100 magyar beteg vár donorszervre. A nemzetközi együttműködés kezdete óta 33 szívátültetés történt, azelőtt évi 14. A Eurotransplanttól érkezett első donorszervet egy 8 éves kislány kapta. A legfiatalabb szervátültetett egy 3 hónapos kisfiú volt, neki is külföldről jött a szív. Már a 2012-től datálódó részleges tagság is eredményt hozott, akut, sürgős szív- és májátültetésre várók, vesebetegek és gyerekek kerülhettek föl a nemzetközi listára. 2012-ben Magyarországon 303 szervet ültettek be, 223 vese-, 41 máj-, 33 szív- és 6 hasnyálmirigy-donációra került sor. Az addigi 41-ről 52 százalékra emelkedett a többes szervkivételek aránya. 2010-hez képest kétszer több élő donoros beültetés történt.

További részletek a nol.hu portálján olvashatók!