• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Akad még egyéb akna is a szolgálati jogviszonyban

Lapszemle 2021.03.04 Forrás: index.hu
Akad még egyéb akna is a szolgálati jogviszonyban

A munkáltató és a betegek iránti lojalitásuk az, ami mindig megmenti rendszert, s ami most is megmentette.

„A négy orvosképző egyetem klinikai központjaiban 5 százalék körüli volt a távozók aránya, a 10 százalékot egyik klinikán sem haladta meg. Ez még szervezeti szinten sem fog működési zavart okozni, nemhogy rendszerszinten, a beosztásban kell legfeljebb módosításokat tenni” – közölte az Indexszel az orvosképző egyetemek reprezentatív szakszervezeteit tömörítő ernyőszervezet, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének (OSZSZ) elnöke, Berki Zoltán. Ugyanakkor jelezte, ez nem jelenti azt, hogy azért írta alá a szolgálati jogviszonyról szóló szerződést az egészségügyi dolgozók 95 százaléka, mert nagyszerűnek találja a rendszert. A hivatástudatuk, a munkáltató és a betegek iránti lojalitásuk az, ami mindig megmenti rendszert, s ami most is megmentette.

Emlékeztetett rá, mekkora volt a felháborodás az egészségügyön kívül eső szakmákban, amikor az elrendelhető és az önként vállalt túlmunka mértékét megemelték 2019-ben. Eközben az egészségügyben ennél sokkal megterhelőbb hétköznapi túlórarendszerben dolgoznak a munkavállalók, s az önként vállalt túlmunka erre rakódik rá. Bizonyos osztályokon a normális működés feltétele, hogy az „alap” túlórán felül önként vállaljanak plusz túlmunkát is a dolgozók. Ez évek óta súlyos problémát okoz a rendszerben, az új jogállásban pedig már most nagyon sokan akadnak, akik nem írták alá, hogy ezt vállalnák, sokan kivetették a megállapodásukból az erről szóló mondatot.

Volt olyan fővárosi szakorvos, aki jelezte, hogy az fogja majd igazán megreccsenteni a rendszert, amikor a megemelt alapbérrel rendelkező orvosok felbontják a visszafogottan díjazott önkéntes túlmunkáról szóló szerződéseiket és ezzel felbomlik az ügyeleti rendszer.

Azok között, akik nem írták most alá a szolgálati jogviszonyt, a szakember szerint valamivel magasabb a szakdolgozók aránya. „Ők sok esetben csoportosan távoznak, együtt neki mernek vágni a bizonytalannak is. Számos kórházban remek szakdolgozói közösségek alakulnak ki, nem csupán összetartóak, de magas tudással és komoly empátiával rendelkeznek, csak sajnos kifáradnak, kiégnek idővel.

Az látszik, hogy egyes intézményekben nem veszi megfelelően figyelembe a helyi vezetés a problémáikat. Meggyőződésem, hogy ha az adott intézmény vezetése meghallgatná őket, együttműködő lenne velük, akkor nem lenne folyamatos az elvándorlásuk.” Részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink