• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Akár 20-30 kilométert is utaznia kell a betegnek, ha baj van

Lapszemle 2022.11.12 Forrás: nepszava.hu
Akár 20-30 kilométert is utaznia kell a betegnek, ha baj van

A polgármesterek csak találgatnak, hogy mi lesz, ugyanis nem tárgyaltak velük. Körkép.

Az önkormányzatok eddig is küszködtek a háziorvosi ügyelet fenntartásával, így szívesen az államra bíznák a feladatot. Az azonban nincs ínyükre, hogy az egyes ügyeleti központok tervezett bezárása miatt húsz-harminc kilométert utazzon egy beteg, ha baj van - írta körképében a népszava.hu.

Polgáron eddig úgy tudták: a tavaly július óta működő és sikeresnek mondott, Hajdú-Bihar megyében kísérletképpen elkezdett programot – amelyben azt tesztelték, hogyan tudja a mentőszolgálat ellátni az orvosi ügyeletet – januártól kiterjesztik majd az egész országra. Ehhez képest meglepte őket a hír, hogy a több mint 8000 fős kisvárosban a tervek szerint egyáltalán nem lesz háziorvosi ügyelet. 

Tóth József, a település DK-s polgármestere szerint így az önkormányzat megspórolhatja azt az évi 13-14 millió forintot, amit ügyeleti hozzájárulásként korábban fizettek az egyébként állami forrásokból fenntartott rendszer költségeire. Másrészt viszont fokozódik a bizonytalanság, hiszen ha valaki sürgős segítségre szorul, annak legalább 20 kilométert utazni kell a legközelebbi, hajdúnánási ellátó központba. Az önkormányzattal semmilyen részletről nem egyeztettek az állami szereplők, és egyelőre azt sem tudják, hogy az általuk jelentős költséggel épített mentőszolgálati bázis működik-e majd a jövőben. Ha arra is lakat kerülne, felzúdulna a népharag – mondta a polgármester.

– Nem tudtunk róla, hogy mi is szerepelünk a listán – mondta a lapnak Simor Ákos, a somogyi Nágocs polgármestere. – Csak arról volt szó eddig, hogy elképzelhető valamilyen átalakítás, de hogy mikor, és hogyan érint bennünket, nem szóltak. A faluvezető hozzátette: a jelenlegi rendszer is rosszul működik. Korábban három környező település háziorvosai adták az ügyeletet, de ez nem vált be, így jobb híján a 25 kilométerre fekvő Balatonföldvárhoz csatlakoztak.

– Ott viszont rendre azt tanácsolják, ha sürgős esetünk akad, hogy hívjunk mentőt – állította Simor Ákos. – Főleg májustól októberig lehetetlen a helyzetünk, hiszen olyankor a Balaton partján megjelennek a turisták, s teljesen leterhelik a rendszert, ránk pedig egyáltalán nem marad kapacitás, egész egyszerűen nem tudnak kijönni, ha baj van. Még az is elképzelhető, hogy jobban járunk az új rendszerrel, főleg, ha járási székhelyként Tab lesz a központunk, ugyanis kevesebb, mint felére csökkenne a távolság a jelenlegihez képest, ráadásul nem lenne nyári üdülési szezon, azaz ránk is lenne idő és ember. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink