• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Akár egy hónapig is tarthat még az európai antibiotikum-hiány

Lapszemle 2023.01.12 Forrás: Euronews
Akár egy hónapig is tarthat még az európai antibiotikum-hiány

A korábban kezdődő betegségszezon és a járvány utáni készletcsökkentés miatt nem lehet hozzájutni a máskor alapvető készítményekhez sem.

Kifogyóban vannak, vagy már ki is fogytak Európa patikáinak nagy részében az ibuprofen és paracetamol tartalmú láz- és fájdalomcsillapítók és az antibiotikumok. A korábban kezdődő betegségszezon és a járvány utáni készletcsökkentés miatt nem lehet hozzájutni a máskor alapvető készítményekhez sem, mivel az alapanyagok nagy része Ázsiából érkezik, de ott a covidhelyzet miatt visszafogták a gyártást, az orosz-ukrán helyzet pedig a gyógyszerek csomagolásához szükséges papír gyártását vetette vissza. A legaggasztóbb az, hogy a gyerekeknek szánt termékek fogytak ki a leginkább és ezek a legnehezebben beszerezhetőek.

Szinte az összes uniós tagállamban problémát okoz az antibiotikumok és fájdalomcsillapítók hiánya, ami miatt az európaiak egyre feszültebbek és elégedetlenebbek - a kormányok viszont nem nagyon tudnak mi kezdeni a helyzettel - írja az euractiv nyomán a Euronews

Európa ugyanis az influenza, Covid-19 és RSV vírustól vagy azok kombinációjától szenved, a kórházak teljes kihasználtsággal működnek és óriási a kereslet a gyógyszerek iránt. Csakhogy azokból nincs. 

Másik probléma, hogy megnőtt a gyerekeknek szánt gyógyszerek iránti kereslet is - nemcsak Európában, de az USA-ban is. "Ez pedig nagyon nagy baj, mert a gyerekek számára mindig is kevesebb gyógyszert gyártottak, mint a felnőttek számára, azon egyszerű oknál fogva, hogy kevesebb gyerek van mint felnőtt".

A harmadik ok, ami miatt nem tudják megújítani a készleteket, az a csomagoláshoz használt papír hiánya. Ez részben az orosz-ukrán háború számlájára írható, miután mindkét ország nagy papíripari beszállítónak számít. A helyzetet súlyosbítja, hogy a gyógyszerhiányokat orvosolni lehetne az egyik tagországból a másikba szállított gyógyszerszállítmányokkal - ám azok csomagolása és az azon található felirat eltérő lesz, vagyis azt előbb el kell távolítani és újra kell csomagolni, a megfelelő nyelvű szöveggel. Ehhez viszont szintén papír kéne.

További részletek a Euronews cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink