• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

„Akár éveken át követjük a betegeink sorsát”

Lapszemle 2018.07.30 Forrás: magyarhirlap.hu
„Akár éveken át követjük a betegeink sorsát”

Összességében kevés a hospice ellátást végző tb-támogatott osztály, ezek számát, növelni kellene.

Ki merjük mondani, amit sokan nem: az onkológiának az is feladata, hogy a méltóságos halál útján elkísérje a betegeket, tartalommal töltse meg az életvégi szakaszt – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Bokody György, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Beszélt arról is, a meggyógyult betegek esetében is van feladatuk, mégpedig a kórházi környezetből az egészséges társadalomba való visszatérés segítése.

– Néhány hónapja a Dél-pesti Centrumkórház hospice részlege kibővült, és új épületbe költözött. Miért volt erre szükség?

– A főváros első hospice osztálya az intézményben tíz ágyon működött, akkor még igen rossz körülmények között. Ezért döntöttünk úgy, amikor az onkológia új helyre került, hogy a hospice részleget a régi osztály helyére költöztetjük tizenöt ágyra kibővítve. Modern és korszerű egységet alakítottunk ki, ráadásul ez az egyetlen olyan hospice osztály, amely egy onkológiai részleghez kapcsolódva működik. Körülbelül a kilencvenes évek elején, amikor még onkológiai osztály sem volt a kórházban, az akkori főnővér kezdeményezésére alapítványi finanszírozással jött létre a Szent László Kórházban a hospice részleg. Aztán 1997-ben megalapítottuk az onkológiai osztályt, amelybe a hospice részleg szervezetileg beépült, és ahová idén márciusban költöztünk át.

– Csak daganatos betegeket fogadnak?

– Kizárólag velük foglalkozunk.

– Miért van szükségük speciális hospice ellátásra?

– A daganatos betegségeknek javult a kezelhetősége, ennek köszönhetően ma már egyre nagyobb arányban gyógyulnak fel a betegek a rákból. Magyarországon a páciensek ötven százaléka túléli a betegséget, és bízunk abban is, hogy ez az arány folyamatosan növekedni fog. Ugyanakkor az onkológiai betegek másik fele ha nem is gyógyítható, de hosszú távon kezelhető, vagyis, a modern terápiákkal és kezelésekkel éveken át fenntartható egy minőségi állapot. Ennek következtében a kezelt betegekkel szoros kapcsolatba kerülünk, hiszen éveken át követjük sorsukat. Ha elérkeznek abba a fázisba, hogy további daganatellenes kezelés esetükben már nem alkalmazható, akkor az általános állapotuk javítása érdekében a hospice osztályon ápoljuk őket. Fontos, hogy a hozzátartozóikkal itt korlátlan időt tudnak eltölteni, folyamatos a látogatási idő. A részlegen egyébként pszichoonkológus, orvosok és ápolók dolgoznak együtt.

– Mi a célja a munkájuknak?

– Ki merjük mondani, amit sokan nem: az onkológiának az is feladata, hogy a méltóságos halál útján elkísérje a betegeket, tartalommal töltse meg az életvégi szakaszt. Fontos, hogy az elmúlás is úgy történjen, hogy az a legkevésbé se vegye igénybe a beteget, nem beszélve a családtagokról, hozzátartozókról. A hospice fogalma mára sokat tágult. A kezdetibb időszakban a betegek ilyen osztályokon legfeljebb pár napot töltöttek, mert csak életük utolsó napjaira kerültek be. A lényeg viszont épp az, hogy a beteg akár hónapokat is velünk töltsön a hospice osztályon, hogy biztosítani tudjuk neki azt a testi és lelki támogatást, amire ebben az életszakaszban szüksége van. A hozzánk érkezők tudják, hogy miért vannak nálunk, és hogy számukra nincs több terápia. De tisztában vannak azzal is, hogy itt könnyebb lesz az életük, és annyi időt tölthetnek a családjukkal, amennyit akarnak.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink