• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aki a védőoltásokat ellenzi, a betegséget választja

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Népességszintű védelem akkor van, ha a lakosság döntő többsége védett a betegséggel szemben.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a tisztiorvosi szolgálat átszervezése következtében a járványügyi védelem - reméljük csak átmenetileg - meggyengült. Ebben a helyzetben még nagyobb jelentősége van annak, hogy a kormányzat által szavakban erősített, tettekben még meg nem gyengített népességszintű védelem a legsúlyosabb megelőzhető járványokkal szemben, még érintetlen. Ezt a helyzetet veszélyeztetik néhányan, akik hamis érvekkel próbálják megtörni a járványvédelem nemzeti értékét. Népességszintű védelem akkor van, ha a lakosság döntő többsége védett a betegséggel szemben, és ezt a legkisebb kockázattal védőoltások segítségével lehet elérni. A kanyaróval szemben ez a védettség 95 százalékos átoltottság esetén érhető csak el, de ha a hiányzó 5 százalékból kisebb közösségekre magasabb százalékarány jut, akkor még így is jelentős járványok alakulhatnak ki - fejti ki véleményét Falus Ferenc és Ócsai Lajos nyugalmazott tiszti főorvos a Népszavában.

Súlyosan téves állítás, hogy a halálozás a közegészségügyi helyzet javulásával a védőoltások nélkül is megszűnt, vagy elkezdett csökkenni. Ez a légúti fertőzésekkel terjedő betegségek esetében nem igaz, lásd kanyaró! A védőoltások bevezetése után kezdett meredeken csökkenni a kanyaró-megbetegedések száma, és az iskolai kampányok során végzett újraoltások segítségével lehetett elérni, hogy Magyarországon a korábbi 15 évben nem volt hazai megbetegedés - folytatják.

Magyarországon az egészségügyi törvény korlátozza az alapjogot és nem az oktatási törvény! Kettős szabályozás nincs a jogalkotási törvény szerint! Egyes nyugat-európai országokban a be nem oltottak kollektívába járását nagyon szigorúan korlátozzák és büntetik. Ez is kötelezés a kollektívába menetel előtt! Lehetne úgy is szabályozni, hogy nem kötelező a védőoltás, de oltatlan gyermek nem mehet közösségbe, így például játszótérre sem. Ennél jobb az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend, amelynek nagy előnye, hogy a nem védett gyermekek száma minimális.
Oltóközponti tapasztalat, hogy tengerentúli országokba látogató nagyszülőket egyre gyakrabban kérik meg gyermekeik, oltassák újra magukat, hogy még véletlenül se fertőzzék meg az unokájukat. Aki a védőoltásokat ellenzi, az a betegséget választja! - írták.

A témáról még a Népszavában: Amikor orvosok terjesztenek hamis igét - Boldogkői Zsolt, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára válaszol Kürti Katalin gyermekorvos, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület korábban megjelent írására.