• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Aki készen áll az életmódváltásra, éveket nyerhet”

Lapszemle 2024.07.13 Forrás: hazipatika.com
„Aki készen áll az életmódváltásra, éveket nyerhet”

Tervezik, hogy az EESZT-t a mesterséges intelligencia segítségével figyelmeztetést küldjön a szülőnek és a gyerekorvosnak nagyobb testsúlytöbblete esetén.

„Nem elhízni könnyebb, mint lefogyni” – címmel indult útjára az a házi gyermekorvosoknak szánt program, amely a túlsúlyos gyerekek egészségtudatosságának erősítését tűzte ki célul. Lényege, hogy együttműködésre ösztönzi a szülőket, a gyerekek között pedig igyekszik a megbélyegzést háttérbe szorítani - írta a házipatika-com.

Magyarországon minden negyedik gyermek túlsúlyos, az elhízás folyamata és az azzal járó számos betegség pedig legtöbb esetben már óvodás korban elkezdődik. Ennek komoly veszélye, hogy a túlsúlyos gyermekeknél jelentősen megnő a cukor- és szívbetegségek, illetve a metabolikus szindróma, sőt a rák kockázata is. A túlsúly ráadásul legtöbb esetben később is, sőt egy egész életen át megmarad. "Ennek veszélyeit felmérve olyan „beszélgetős” programot hoztunk létre, ami segíti a családokat a megelőzésben" – mondta el a lapnak Kántor Irén. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke saját praxisában is látja, mennyire nagy szükség lenne bizonyos gyakorlatokat alapjaiban megváltoztatni.

„A programban az ország valamennyi megyéjéből házi gyermekorvosok vesznek részt és olyan újfajta szemléletet kapnak, ami empatikus és előítéletek nélkül segíti az együttműködést a családokkal” – fogalmaz a szakember. Az életmódváltásban nagy segítség a „Túl súlyos füzet” is, amelyet a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának szakemberei állítottak össze az érintett családok számára a gyerekek nyelvén. Egyelőre csak terv, de már foglalkoznak annak megvalósításán is, hogy az EESZT-t a mesterséges intelligencia segítségével képessé tegyék arra, hogy a gyerek – a kötelező státuszvizsgálatokon mért – nagyobb testsúlytöbblete esetén figyelmeztetést küldjön a szülőnek és a gyerekorvosnak.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Életmód Ambulancia közös „Nem elhízni könnyebb, mint lefogyni” programja 2024-ben elnyerte a Richter Anna Díjat, a fejlesztéseket a nyereményükből valósítják meg - emlékeztet a lap.