• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Akik hisztériának tartják a koronavírus-járványt

Lapszemle 2020.08.31 Forrás: növekedés.hu
Akik hisztériának tartják a koronavírus-járványt

Az osztrák céggel egy új koronavírus-elleni vakcina laborkísérletei is hamarosan megkezdődnek Pécsett a tervek szerint.

Eddig 450 olyan, már ismert hatóanyagot teszteltek a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának víruslaborjában, amelyről világszerte azt feltételezték, hogy alkalmas lehet az új típusú koronavírus okozta megbetegedés gyógyítására. Ezek közül a kutatók egyelőre 5-öt találtak ígéretesnek, olyannak, ami nagyon jó hatásfokkal tudta csökkenteni a vírus fertőzőképességét, laborkörülmények között. Eggyel hamarosan a klinikai vizsgálatok is megkezdődnek – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Jakab Ferenc, a laboratórium vezetője, aki a magyar fejlesztésű gyógyszerhez is nagy reményeket fűz. A virológus professzor ugyanakkor elkeserítőnek és rendkívül veszélyesnek tartja, hogy nálunk is felerősödtek a vírus- és járványtagadó, valamint az oltásellenes hangok.

Azt nyilatkozta a minap, hogy vélhetően több szer együttes kombinációjával lehet majd hatékonyan leküzdeni a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy nem lesz olyan, egyetlen koronavírus-gyógyszer?

Elképzelhető, hogy nem. A legvalószínűbb, hogy attól függően, hogy a beteg milyen korú, és hogy a fertőzés melyik fázisában van, más-más gyógyszereket kell kapnia együtt, vagy egymás után.

Kezdődik az iskola, bízhatunk-e abban, hogy nem változik a vírus a tekintetben, hogy a gyerekek körében megmarad az eddig tapasztalt alacsony fertőzöttség?

Azt gondolom, nem várható változás abban, amit eddig is tudtunk, vagyis, hogy a 10 év alatti kisgyermekeket ugyanúgy megfertőzi a vírus, mint az idősebbeket, csak ők tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átesnek a betegségen. Ennek egyik tudományos magyarázata az lehet, hogy a gyermekközösségekben sokkal gyakrabban találkoznak egyéb nátha koronavírusokkal, amelyek valamilyen szintű immunitást váltanak ki náluk, ami ugyan feltételezhetően nem ad 100 százalékos védelmet az új típusú SARS-2 vírussal szemben, de valamilyen minimális keresztvédelmet igen.

Annak pedig, hogy az utóbbi időben több volt a fertőzött a 40 év alatti korosztályban, szerintem az az oka, hogy nyáron a fiatalabbak aktívabbak voltak, több helyen megfordultak. Azt nem látjuk, hogy a vírus változott volna.

Statisztikák szerint újabban kevesebb a Covid-haláleset, legalábbis Európában. Ennek mi az oka?

Ha több az idős beteg, sajnos több a haláleset, hiszen az ő szervezetük nehezebben birkózik meg a vírussal. Ez történt a járvány elején. Most nagyobb számban vannak a fiatalabb fertőzöttek, és ők szerencsére kigyógyulnak a betegségből.

Úgy tűnik, nem vagy nem minden esetben alakul ki immunitás a fertőzésen átesetteknél, az újrafertőződés újabb eseteit bizonyították például Hollandiában és Belgiumban is.

Valójában csak egy-egy ilyen esetről tudunk, és ha ez valóban újrafertőződés, akkor is jóval enyhébb tünetekkel jár, mint az első alkalommal. De több mint 24 millió fertőzöttnél néhány ilyen eset még semmit sem bizonyít.

 A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink