• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Akik kitörtek a mendeli öröklésből

Lapszemle Forrás: nol.hu

Az eredményeknek köszönhetően igazolható, hogy a születendő gyermek nem lesz beteg.

Magyar–francia siker egy vesebetegség kezelésében. A genetika az élettudományok egyik leggyorsabban fejlődő területe, az alapok, vagyis az öröklődést szabályozó ún. mendeli törvények azonban közel száz éve kikezdhetetlenek. Most azonban magyar kutatók olyan eredményt publikáltak a Nature Geneticsben, amely a fundamentumok átgondolását, vagy legalábbis kiegészítését teszi szükségessé – írja a nol.hu portálja.

A mendeli világot meghaladó legújabb tudományos eredmény magyar és francia kutatókhoz fűződik – a szenzációs felfedezés egy fehérjevizeléssel járó, súlyos esetben vesepótló kezelést (dialízist) szükségessé tevő betegség öröklésmenetének vizsgálatán alapul.

A Nature Genetics folyóiratban – a világ egyik legtekintélyesebb folyóiratában – két napja közölt tanulmányt két hazai kutatócsoport (a Tulassay Tivadar által vezetett MTA–SE Gyermekgyógyászati és Nephrológiai Kutatócsoport, valamint a Perczel András által irányított MTA–ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport) jegyzi a párizsi INSERM U983 laboratóriummal.

A kutatók egy olyan genetikai polimorfizmust figyeltek meg, amely a másik szülőtől örökölt mutáció függvényében okoz vagy nem okoz betegséget: egyes mutációkkal társulva kialakítja a kóros állapotot, másokkal viszont „csendes", tünetmentes együttéléshez vezet. Vagyis arra jöttek rá, hogy ugyanaz a génváltozat domináns, illetve recesszív (visszahúzódó, lappangó) is lehet aszerint, hogy milyen „genetikai környezetbe" kerül. A magyar kutatók úttörő felismerése végső soron tehát a gének kevert (domináns és recesszív) viselkedésének igazolása.

A cikk első szerzője, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinikájának orvosa, Tory Kálmán szerint az új eredmény forradalmian megváltoztathatja a humán genetikában a polimorfizmusok betegségokozó képességének megítélését. Az újonnan feltárt öröklésmenet alapján ugyanis más gyakori polimorfizmusok is felelősek lehetnek ritka monogénes – azaz egyetlen gén hibájára visszavezethető – betegség megjelenéséért, ha „megfelelő" mutációval társulnak –, ami a diagnózis, és később talán a gyógyítás előtt is új utakat nyit meg.

A szerzők szerint a munka kiemelkedő értéke a klasszikus öröklésmenet (vagyis a mendeli szabályok) kiszélesítése mellett az, hogy a gyakorló gyermekgyógyász betegágy mellett tett megfigyeléseiből kiindulva előbb a fehérje sejten belüli lokalizációjáig, majd annak térszerkezeti tulajdonságáig finomították a „képet".

A vizsgálatot végző kutatók és az érintett családok örömére a molekuláris szintű felismerések azonnal és közvetlenül visszahatnak a betegek kezelésére és a genetikai tanácsadásra. Eredményeiknek köszönhetően a vizsgált gén polimorfizmusát és mutációját hordozó szülőpárok egy része fellélegezhet, mert könnyen igazolható, hogy születendő gyermekük nem lesz beteg.