• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Akkor hordunk leginkább maszkot, ha kötelező

Lapszemle 2021.11.05 Forrás: InfoStart
Akkor hordunk leginkább maszkot, ha kötelező

A szakértők szerint egyértelműen azon múlik, hogy az emberek viselnek-e maszkot, hogy ezt kötelezővé teszik-e számukra

Az országok kezdeti járványkezelése meglehetősen hasonló volt, de ma már országról országra más a hozzáállás a járványügyi intézkedésekhez, köztük a maszkviseléshez is. A maszkviseléssel kapcsolatos hozzáállás csak az egyike annak a sok töréspontnak, amely körül jelenleg szerveződik az országok koronavírussal kapcsolatos intézkedéseinek sora - írta az infostart.hu.

A maszkok szerepe tudományos szempontból figyelve a kérdést egyértelmű és egyre megalapozottabb: viselésük nagy mértékben csökkenti annak esélyét, hogy másokat megfertőzhessünk koronavírussal, egyes típusok esetében pedig még a viselő megbetegedése is kikerülhető maszkviselés által. A használattal kapcsolatosan azonban számos országban folyamatosak a viták. "A maszk továbbra is a megosztott társadalom szimbóluma - vannak, akik úgy érzik, hogy túl sokat korlátoztuk őket, és vannak, akik úgy érzik, hogy nem avatkoztunk be eléggé a világjárvány idején" - mondta Simon Williams, a walesi Swansea Egyetem Covid-19 viselkedéssel foglalkozó vezető oktatója a CNN-nek.

"A pontos előnyöket a megelőzött esetek és a megmentett életek tekintetében még vizsgálják, de még a marginális nyereség is megéri, mivel a maszkok viszonylag kis költséggel járnak és egyszerűbben alkalmazhatók, mint a távolságtartás vagy az izoláció" - tette hozzá.

A szakértők szerint egyértelműen azon múlik, hogy az emberek viselnek-e maszkot, hogy ezt kötelezővé teszik-e számukra. "Egy magatartásforma kötelezővé tétele segít jelezni, hogy az fontos.

A maszk viselése olyan viselkedés, amelyet valóban a társadalmi normák vagy a társak nyomása befolyásol, így olyan környezetben, ahol a maszkviselés már nem kötelező, ez befolyásolhatja az embereket abban, hogy ne viseljenek maszkot.

Ezt jól illusztrálja az, amikor bejelentették, illetve eltörölték a kötelező maszkviselést az Egyesült Királyságban" - mondja Ivo Vlaev, a Warwicki Egyetem viselkedéstudományi professzora, megjegyezve, hogy tavaly gyorsan elterjedt a maszkok használata, és ugyanilyen hirtelen csökkent július óta, amikor a szabályt eltörölték. Ha egy ország következetes a maszkviseléssel kapcsolatosan, az szokássá képes tenni a maszkviselést. Emellett hiába kérik az emberektől, hogy hordjanak maszkot egy következő kitörés megelőzésére, ha a döntéshozók nem tesznek így, egészen másféle példát mutatva. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink