• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Akkor sincs abortusz, ha saját rokonától lett terhes

Lapszemle 2019.05.17 Forrás: Index
Akkor sincs abortusz, ha saját rokonától lett terhes

Csakis akkor lehet a terhességet megszakítani Alabamában, ha az anya élete veszélyben van, súlyos károsodás fenyegeti.

"Igen, végre megmondhatjuk a 12 éves kislánynak, akit megerőszakolt a nagybátyja, hogy a kormány szerint a terhessége fontosabb mint ő maga - írja egy kommentelő a Time magazin Facebook-oldalán arra a hírre, hogy az Egyesült Államok déli-keleti részén található Alabama államban a szenátus kedden megszavazta az ország jelenleg legszigorúbb abortusztörvényét, olvasható az Indexen.

Az új szabályozás szerint az orvos bűncselekményt követ el, ha a terhesség bármelyik szakaszában magzatelhajtást végez, s 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. Abban az esetben sem tehet kivételt, ha az anya nemi erőszak áldozata lett, vagy saját rokonától terhes. 

Az új szabályozás szerint a nem művi abortuszt elszenvedő nők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre. A törvény egyetlen esetben tesz kivételt: csakis akkor lehet a terhességet megszakítani, ha az anya élete veszélyben van vagy nagyon komoly egészségügyi károsodás fenyegeti.

Számos jogvédő támadta a törvényjavaslatot a napokban, akik veszélyesnek és szélsőségesnek nevezték, sőt, a CNN idézi a tévéből is ismert konzervatív Pat Robertson lelkészt, aki szerint a törvénnyel „túl messzire mentek”.

Nem Alabama az egyetlen állam, ahol változik a joggyakorlat a művi terhességmegszakítással kapcsolatban, korábban Ohio, Kentucky és Mississippi államokban is szigorítottak a törvényen, május elején a georgiai kormányzó pedig olyan törvényjavaslatot írt alá, ami szerint a szívhang érzékelésétől, azaz hathetes terhességtől kezdve tilos az abortusz (nagyjából ez az az időpont, amikor az anya felfedezi saját terhességét). Összehasonlításként: Magyarországon különleges esetekben a 24. hétig megszakítható a terhesség, például ha nagyon súlyos fejlődési rendellenesség veszélye áll fent a magzatnál.

Amerikában a déli államokban most aláírt törvényeknek várhatóan perek sokaságával kell majd szembenéznie, és nagyon valószínű, hogy az ügy az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi Legfelsőbb Bíróság elé kerül. Sőt, valójában

Nem véletlen, hogy a déli kormányzók most mentek neki az abortuszt tiltó törvényeknek, tavaly ugyanis nyugdíjba ment Anthony Kennedy amerikai legfelsőbb bíró, akit ugyan republikánus elnök nevezett ki egykor, de – amikor a témával foglalkozó szavazás zajlott a bíróságon – következetesen az abortuszjogok fenntartása mellett voksolt. 

Júliusi nyugdíjazása óta viszont konzervatív többség ül a Legfelsőbb Bíróságban, így elképzelhető, hogy az abortusz legalizálásának megosztó kérdése – ha a Legfelsőbb Bíróság elé kerül – a tiltás irányába változhat.

USA

Legolvasottabb cikkeink