• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Akkuügy: a mérgezés sem akadály

Lapszemle 2023.08.04 Forrás: nepszava.hu
Akkuügy: a mérgezés sem akadály

Bűncselekményre utaló megállapításokat tettek a szakemberek a bátonyterenyei robbanás után.

Szinte semmi sem stimmelt. Még a baleset után több hónappal vett minták között is akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek, írja a Népszava online

„A káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során bekövetkező robbanás volt” – olvasható az egyik szakértői jelentésben, amely a SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzemében tavaly júliusban bekövetkezett technológiai robbanás után indult rendőrségi nyomozáshoz készült. Ez csupán az egyik megdöbbentő állítás a Népszava birtokába került, sokféle szakértőt felvonultató vizsgálati iratokban. Akad köztük olyan dokumentum, amelyben 85, szabályostól való eltérést sorolnak fel a próbaüzem során felrobbant berendezésen.

A dél-koreai tulajdonú SungEel HiTech Hungary Kft. elektromos gépjárművekhez használatos Li-ion akkumulátor gyártásból származó fémtartalmú hulladékok gyűjtésével, előkezelésével, és akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozik két magyar telephelyen. Szigetszentmiklóson az engedély szerint évi több mint 8 ezer tonna, a gödi Samsung gyárból származó selejtes akkut dolgoznak fel. Bátonyterenyén a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyáraiból érkező évi 28 ezer tonna Li-ion akkumulátor gyártásából származó akku-hulladék kezelését végzik, ennek megközelítőleg kétharmada számít veszélyes anyagnak. A 9,3 milliárd forint összértékű beruházáshoz 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a magyar kormány.

Bátonyterenyén két hónappal a többször módosított hulladékgazdálkodási engedély megszerzése után történt robbanás tavaly júliusban. A balesetben egy olyan akku-újrahasznosító berendezést akartak üzembe helyezni, amelyre az engedély nem terjedt ki.

Az úgynevezett technológiai robbanás feltépte a forgókemence két végén lévő borítólemezeket, a robbanás irányában felszakította a tetőt, az épület oldalfalait és betörte az ablakokat. A balesetben négyen sérültek meg. A rendőrség nyomozást indított.

A nyomozásba bevont szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy az üzemben sok ismeretlen összetételű vegyi anyag van, amelyekről nem tudni, hogy milyen veszélyt jelentenek a környezetükre, márpedig az üzem körül megfelelő védőtávolság nélkül lakóházak és vízszolgáltató létesítmények vannak. A robbanás után az üzemben maradt vegyi anyagokból hidrogén‐fluroid szabadul(hat) fel, ami lenyelve, bőrrel érintkezve vagy belélegezve halált is okozhat, vizes oldata (folysav) maró hatású.

További részletek a nepszava.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink