• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aktuális rezidens ösztöndíj pályázatok

Lapszemle Forrás: MKOT

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 2018. február 20-ig várja a jelentkezéseket.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 2018. február 20-ig várja az idei évre szóló rezidenstámogatási program pályázataira a jelentkezéseket. Az ösztöndíjprogramot hat szakmai területre hirdették meg. A kiírás szerint a támogatott szakképzésben résztvevő szakorvosjelöltek a Markusovszky Lajos-ösztöndíjra, a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek a Méhes Károly-ösztöndíjra, az oxyológia és sürgősségi orvostan szakorvosjelöltek a Gábor Aurél-ösztöndíjra, a honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem orvostan szakorvosjelöltek a Flór Ferenc-ösztöndíjra, a szakgyógyszerész-jelöltek a Than Károly-ösztöndíjra pályázhatnak. Ezen kívül a hiányszakmás képzésben résztvevők részére is jelent meg ösztöndíjpályázat - hívta fel a figyelmet a Magyar Klinikai Onkológusok Társasága honlapja.

Az ösztöndíjat elnyert szakorvos- és szakgyógyszerész-jelöltek havonta nettó 100 ezer forint, a Méhes Károly-ösztöndíjat elnyerő gyermekszakorvos-jelöltek, a Gábor Aurél-ösztöndíjas sürgősségi szakorvosjelöltek, valamint a Flór Ferenc-ösztöndíjasok havi nettó 200 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak. A hiányszakmát választók ösztöndíja havi nettó 150 ezer forint.

Amint az ÁEEK kiírásából kiderül, a Hiányszakmás Ösztöndíjra az alábbi szakképzésben részt vevő, vagy részvételt vállaló rezidensek pályázhatnak:
a) szakképzés megkezdésének helyétől függetlenül: érsebészet, gyermek- és ifjúságpszichiátria, fül-orr-gégegyógyászat, igazságügyi orvostan, nefrológia, orvosi mikrobiológia, ortopédia és traumatológia, pszichiátria, transzfuziológia,
b) az a) pontban túlmenően Budapest kivételével hiányszakmának minősül: infektológia, oxyológia és sürgősségi orvostan, patológia, radiológia, sebészet;
c) az a) és b) pontban foglaltakon túlmenően az alábbi kórházakban bármely szakmákban megkezdett szakképesítés hiányszakmának minősül: Albert Schweizer Kórház-rendelőintézet (Hatvan), Bajai Szent Rókus Kórház, Csongrád megyei Dr. Bugyi István Kórház (Szentes), Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet (Balassagyarmat), Felső-Szabolcsi Kórház (Kisvárda), Magyar Imre Kórház (Ajka), Markhot Ferenc Oktatókórház (Eger), Orosházi Kórház, Szent Lázár Megyei Kórház (Salgótarján), Szent Pantaleon Kórház (Dunaújváros), Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet (Cegléd), Zala Megyei Kórház.

A részletek, a pályázati kiírások és jelentkezési feltételek az ÁEEK honlapján, ide kattintva találhatók.