• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aláírások a magzatok védelméért – Szegeden is

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Ne támogasson az unió anyagilag olyan tevékenységeket, melyekben magzatok megsemmisítése történik.

Ez a célja az Európai Unió első polgári kezdeményezésének, mely érdekében a tagállamokban – köztük hazánkban is aláírásgyűjtés kezdődik október 15-én annak érdekében, hogy a fogantatástól kezdve minden embert illessen meg az élethez, a méltósághoz és az integritáshoz való jog az Európai Unió illetékességébe tartozó ügyekben. Az EU történetében ez az első európai polgári kezdeményezés – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

Az előírások szerint egymillió ember, 7 különböző tagállamból kezdeményezhet jogszabályt. Az 1 közülünk nevet viselő kezdeményezés célja, hogy elérjék: az Unió tiltson meg és fejezze be minden olyan tevékenység anyagi támogatását, amelyekben feltételezhetően magzatok megsemmisítése történik – többek között a kutatás, a fejlesztések támogatása, és a közegészségügy területén.

Az Európai Unió az emberek egyenlőségén és méltóságán alapul, mégis sok helyen sértik ezeket a jogokat – fogalmazott az aláírásgyűjtés magyarországi bejelentése miatt csütörtökön Szegedre látogatott Carlo Casini Európa-parlamenti képviselő. A sokak által kritizált magyar alkotmány például a fogantatástól kezdve elismeri ezt, éppen ezért ki is állt annak idején mellette – tette hozzá Carlo Casini.

Ez a kezdeményezés egybe cseng a magyar törekvésekkel. Minden megfogant magzatra szükséggel, tisztelettel és becsülettel nézünk. Ha valaki el akarja vetetni gyermekét, inkább adja örökbe, hiszen sokan akarják azt a kisbabát – emelte ki Soltész Miklós államtitkár, aki szerint ennek a törekvésnek az eredménye az is, hogy szerdán New York-ban Áder János köztársasági elnök átvehette az Út a békéhez díjat azért, mert Magyarország sokat tett az emberi élet és a házasság tiszteletben tartásáért.

A kezdeményezés érinti az embriókkal dolgozó lombikbébi programot, valamint az őssejtkezeléseket is. Az erre vonatkozó kérdésünkre Soltész Miklós államtitkár azt mondta, nem gondolja, hogy ezek veszélybe kerülnének, hiszen szép és támogatandó dolgok. Carlo Casini azonban hangsúlyozta: az embrió lefagyasztásánál borzalmasabb dolgot nem tud elképzelni. Márpedig a lombikbébi program során a megtermékenyült petesejtek közül 2-3 embriót ültetnek vissza a páciensbe, a többit mínusz 196 fokra lefagyasztják és folyékony nitrogénben tárolják.

Az aláírásgyűjtést hazánkban az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület koordinálja. Hitelesített aláírásgyűjtő íven és október közepétől elektronikusan, a www.oneofus.eu oldalon is hozzá lehet járulni az akció sikerességéhez. A szervezők célja, hogy ne csupán a kötelező 7, hanem mind a 27 tagállamból érkezzenek támogató aláírások – írja a lap.