• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Alázzák a rokkantakat

Lapszemle Forrás: Népszava

A legegyszerűbb orvosi vizsgálatok, illetve megalázó ellenőrzések alapján dől el a rokkantak további sorsa.

Legalábbis ezt mondta a Népszavának egy nyolc éve munkaképtelen nő, aki szerint a szakértői határozat még az elsődleges betegségét sem tartalmazza, és az elmúlt években hiába esett át több műtéten, az új orvosi vizsgálat szerint ő most egészségesebb, mint korábban bármikor. Sokakkal együtt hónapokig egyetlen forint ellátást sem kapott – olvasható a lap online oldalán.

- Ellenőrizte, hogy valóban használ-e betétet, és megmérte a vérnyomását - ennyit tett a rokkantsági felülvizsgálaton az orvos, és megállapította, hogy a magas vérnyomása miatt agyi infarktuson is átesett, asztmás, súlyos vizelet- és széklettartási problémával küzdő, hallókészülékkel élő, ér- szív- és ízületi betegséggel élő győri nő rehabilitálható, vagyis dolgozhat - így nyilatkozott a lapnak a korábban betanított munkásként, szövőnőként is dolgozó, egyedül élő 53 éves beteg, miután megkapta a másodfokú eljárás eredményét, amely egyébként már rokkanttá nyilvánította.

A hölgy, aki 14 éves kora óta dolgozott, 30 év munkaviszonya van, ám nyolc éve olyan állapotba került, hogy már képtelen volt vállalni a hosszabb utazással is járó munkát, a másodfokú eljáráskor egy szívizomműtét előtt állt, és az orvos is elismerte, hogy "nem néz ki túl jól". A doktor megmérte a vérnyomását, majd a "szociális szobába" küldte beszélgetésre. Ott egyebek között azt kérdezték tőle, mi a jövőképe, beszélget-e a szomszédokkal, és mivel tölti a napjait. A végeredmény részben pozitív lett, rokkantnak minősítették, vagyis nem kell dolgoznia. Ám a szakértő véleményen éppen az elsődleges betegsége, a súlyosan magas vérnyomása nem szerepel, és az orvos az agyi infarktust sem tartotta fontosnak megemlíteni. Viszont alacsonyabb százalékra minősítették a betegségét, vagyis a nő az új szakértői jelentés szerint most egészségesebb, mint két éve. Rokkantsági ellátása 55 ezer forint lett, vagyis 15 ezer forinttal kap kevesebbet, mint az elmúlt években.

Korábban, február végéig 70 ezer forintos rehabilitációs járadékból élt. Ezt az ellátást azonban megszüntette a kabinet, így tőle is megvonták a pénzt. Vizsgálatra csak májusban kellett mennie, ám márciustól már egyetlen forintot sem kapott.

Mint ismert, a kormány 2012-től alakította át a rokkantnyugdíj rendszerét arra hivatkozva, hogy a korábbi mechanizmus nem ösztönözte az érintetteket a munkavállalásra, a nyílt munkaerőpiacra való visszatérésre. A Policy Agenda elemzésében rámutatott, azok, akik korábban rokkantnyugdíjasnak számítottak, ma már egyfajta segélyt kapnak, amely már nem számít nyugdíjnak. Ennek az emelése nem kötelező, illetve az időskori nyugdíj szempontjából sem biztosít jogszerző időt.

Ez a változtatás eddig mintegy 320 ezer ember életére volt hatással – emeli ki a lap, amely arról is beszámol, hogy a változtatás pénzügyi része azokat érintette leginkább, akiket az állam egészségi állapotuk miatt rehabilitálhatónak nyilvánított. Őket is két csoportra osztják és ez alapján differenciálják az ellátásukat. A kisebb egészségi károsodással élők 27 900 és 37 200 forint közötti havi ellátást kaphatnak, míg a rosszabb helyzetben lévők számára 37 200 és 46 500 forintot. Ez lényegesen alacsonyabb, mint a korábbi, átlag 70 ezer forintos rehabilitációs járadék volt.

Legolvasottabb cikkeink