• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alig haladnak a kórházi közbeszerzések

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

Egyelőre az úgynevezett gyógyszer-alaplistát sem sikerült összeállítani.

Földgázt és mobiltelefon-szolgáltatást már biztosan, de villamos-energiát, gyógyszert, orvosi eszközt, fertőtlenítőszert, sőt biztosítást is központi közbeszerzés útján vásárolnak az államosított kórházaknak. A nagy mennyiségű vásárlásoktól több tízmilliárd forint megtakarítást remélnek, ám a legtöbb tendert még meg sem hirdették. Az elektromos áramnál kilowatt óránként 25–50 forintos, a földgáznál 20 százalékos, a gyógyszereknél és az orvostechnikai eszközöknél szintén 20-–5 százalékos árcsökkenést lehet elérni a központosított közbeszerzések révén – legalább is az állami kórházakat fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szerint – olvasható a Világgazdaság – online oldalán.

A megtakarítások várható mértéke azonban csak becslés. Az Országos Gyógyszerterápiás Tanács (OGYT) elnöke, Hankó Balázs már tavasszal úgy nyilatkozott: noha azt tudják, hogy 2010-ben például 118,8 milliárd forintért 26 millió doboz orvosságot vásároltak az intézmények, de hogy milyen arányban jutottak például rabatt vagy adomány címén ingyen-gyógyszerekhez, fogalmuk sincs.

Nem véletlen, hogy jóllehet 111 állami kézben lévő egészségügyi intézménynél összességében egészen bizonyosan spórolni lehet azzal, ha az orvosságokat nagy tételben vásárolják meg, egyelőre azt az úgynevezett alaplistát sem sikerült összeállítani, amely a kórházakban leggyakrabban használt orvosságokat tartalmazza – húzza alá a lap, amely megírja azt is: a GYEMSZI tájékoztatása szerint a várhatóan 40-60 készítményt magában foglaló lajstromot az OGYT állítja össze, és heteken belül nyilvános lesz. Az év elején még úgy terveztek, hogy az első gyógyszer-tendereket nyár végén, ősz elején kiírják.

A kórházak működéséhez ugyancsak nélkülözhetetlen és jelentős tételt képviselő orvostechnikai eszközöknél sincs még meg az alaplista, az várhatóan novemberre készül el. Egy tavaszi kormányrendelet egyelőre tizenegy orvosi eszközt sorol fel, amelyet már központilag kell az állami kórházaknak beszerezniük. Ezek között röntgen-kontrasztanyagok, orvosi kesztyűk és egyszer használatos fecskendők, illetve injekciós tűk is megtalálhatók. A lista bővülésével az új közbeszerzési eljárásokat is kiírják – jegyzi meg a lap.